Nemzetközi földrajzi versenyeken elért magyar sikerek

2013. augusztus 27., 10:07

Július végén, augusztus elején zajlott a X. Nemzetközi Földrajzi Olimpia a japán Kyotóban, valamint a XI. National Geographic Földrajzi Világbajnokság Oroszországban, Szentpéterváron. Az idei év szereplése minden eddiginél sikeresebb volt; az IGU olimpiáján (IGEO) két ezüstérmet szereztek a középiskolás diákok, míg a National Geographic Világbajnokságán 11. helyezést értek el. A két versenyben közös, hogy a magyar csapat felkészítések helyszíne – immár hagyományosan – intézetünk volt.

X. IGU Nemzetközi Földrajzi Olimpia

Az IGEO a 16-19 év közötti középiskolások számára rendezett megmérettetés, amelynek kihívásaival angol nyelven kell megbirkózni. A diákok különböző feladatok megoldásával egyéniben és csapatban is szerepelnek. A négyfős magyar csapat tagjaiból ketten (Dürr Miklós és Szuda Ágnes) az idei évben az intézetünk, a Magyar Földrajzi Társaság, a Modern Geográfus Alapítvány és a Földrajztanárok Egyletének szervezésében megrendezett IV. Országos, angol nyelvű, földrajzi tanulmányi versenyen döntőbe jutottak közül kerültek kiválasztásra. A másik két tanuló (Kelemen Bendegúz és Tempfli Dóra) a legrégebbi hazai szakmai megmérettetés, az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Földrajzi Szekciójának döntőse volt. Az IGU X. Nemzetközi Földrajzi Olimpiáján (Kyoto) 2013-ban 32 ország mintegy 128 versenyzője közül Dürr Miklós és Szuda Ágnes ezüst minősítést szerzett, Kelemen Bendegúz és Tempfli Dóra dicséretben részesültek. A csapat a versenyt kísérő "Poszter prezentációs versenyben" a diákok és tanáraik szavazata alapján az előkelő második helyezést szerezte meg.

A magyar csapat tagjai:
• Dürr Miklós (ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium; felkészítő tanára Kaplár F. Krisztina és dr. Csiszár Gábor)
• Kelemen Bendegúz (ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium; felkészítő tanára dr. Csiszár Gábor)
• Szuda Ágnes (Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged; felkészítő tanára dr. Drevenka István)
• Tempfli Dóra (Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium; felkészítő tanára Szabó Júlia)
• Dr. Pirisi Gábor kísérőtanár,
• Dr. Trócsányi András csapatkapitány, IGEO International Board Member

XI. National Geographic Földrajzi Világverseny A National Geographic Földrajzi Világbajnokságot kétévente rendezik meg 16 éves kor alatti tanulók részére. Magyarország először 2001-ben vett részt ezen a megmérettetésen, ekkor érte el a hazai csapat az eddigi legjobb, harmadik helyezést. Az idei világversenyt Szentpétervárott rendezték meg – időben gyakorlatilag párhuzamosan az IGEO-val.

A nemzetközi verseny elődöntője egy elméleti és egy gyakorlati fordulóból áll, ekkor a csapattagok együtt versenyeznek. A pontszámok összesítése alapján a legeredményesebbnek bizonyult három csapat jut a döntőbe. Az itt elhangzó kérdések egy részét csapatban, más feladatokat pedig egyénileg kell megoldaniuk a versenyzőknek. Minden csapat az anyanyelvén méri össze tudását. Az idei háromfős nemzeti együttest a Lóczy Lajos Országos Földrajzverseny döntőseiből állítottuk össze, amely az igen szoros mezőnyben végül a 11. helyen végzett.

A magyar csapat tagjai:
• Hellinger Ákos (Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium, Budapest; felkészítő tanára Szabó Júlia)
• Zsiros Egon (ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium; felkészítő tanára dr. Csiszár Gábor)
• Stein Ármin Krisztián (Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium; felkészítő tanára Gruber László)
• Dr. Czigány Szabolcs kísérőtanár

A fenti sikerekben nyújtott közreműködésért (verseny szervezése, feladatlapok javítása, zsűrizés, felkészítő órák tartása, koordináció, technikai lebonyolítás) köszönetet mondunk alábbi kollégáinknak: Balassa Bettina, Bolyós Ádám, Berki Mónika, Czigány Szabolcs, Csapó János, Fábián Szabolcs Ákos, Gelányi Nóra, Ginzer Mónika, György-Dávid Anita, Gyuricza László, Gyüre Judit, Hajnal Klára, Halász Amadé, Hegedűs Péter, Keczeli Lajos, Kovács Gábor, Lóczy Dénes, Makkai Bernadett, Mánfai György, Nagyváradi László, Orbán Kristóf, Pirisi Gábor, Pirkhoffer Ervin, Pozsár Vilmos, Rábay Andor, Reményi Péter, Szinyei Dalma, Trócsányi András.