Földrajz BSc

A földrajz alapképzési szak a bolognai képzési struktúrára való átállással, 2005 szeptemberében indult a PTE Természettudományi Karán. Közvetlen elődje, az osztatlan, ötéves geográfus képzés 1998 óta folyt nálunk. Az alapképzés bevezetése óta kifejezetten sikeresnek tekinthető: az utóbbi időben évente 120-150 hallgató kezdte meg tanulmányait nálunk. A tantervet legutóbb 2012 tavaszán frissítettük, igyekezve a hallgatói visszajelzések, saját tapasztalataink és a munkaerőpiac elvárásainak még jobban megfelelő struktúrát kialakítani. Célunk továbbá, hogy a bolognai rendszer alapképzéseiben általános jelentős csúszásokat, lemorzsolódásokat csökkentsük.

Kiket várunk?

Leginkább azokat, akik széles érdeklődési körrel bírnak, érdekli őket a világ – és ami mögötte, egyes esetekben alatta, vagy fölötte van... A földrajz azzal foglalkozik, hogy a társadalom és a természet hogyan hat egymásra, hogyan működik közös rendszerük. A jelenlegi képzési rendszerben talán a legsokoldalúbb alapszak: a természettudományi karon tanulsz ugyan, de nagyon sokat fogsz hallani a társadalomról és a gazdaságról, természetesen főleg ezek térbeli vonatkozásairól. A földrajzosok sokfélék: vannak, akiket a kőzetek, a vulkánok, folyók és hegyek világa fog meg – ők megtanulhatják nálunk, hogy mindezeket a csodákat milyen folyamatok alakítják ki és formálják, megtanulják majd látni a táj mögött a rendszert. Akiket ez kevésbé nyűgöz le, de érdekli őket az ember, az a sokszínűség, azok a változatos formák és rendszerek, amikkel a világot benépesíti, akkor itt nem csak a különbözőség és hasonlóság rengeteg példáját fogja látni, de megértheti és megtanulhatja, milyen okok és tényezők mentén alakult ki a világ mai társadalmi, gazdasági és politikai (tér)képe. A földrajzi tudásnak, vagy geográfiai látásmódnak a lényege az, hogy tudjuk értelmezni és magyarázni a természet és a társadalom térben lejátszódó folyamatait. Megkülönböztetett figyelemmel várjuk azokat, akik már középiskolás korukban kiemelkedően teljesítettek az OKTV-n – számukra a Természettudományi Kar már az első félévben ösztöndíjat biztosít.

Mire lesz jó mindez?

A földrajz szak mindenekelőtt gondolkodni és elemezni tanít – egy sajátos gondolatrendszerben. El kell persze sajátítani az elemzésekhez szükséges alapvető fogalmakat, a tárgyi tudás minimumát, de leginkább a problémamegoldáson van a hangsúly. Ennek érdekében különböző módszereket is megismersz, némelyik teljesen szabadon alkalmazható bármely más területen is (például a tudományos megismerés és elemzés alapjai, vagy adatbázisok kezelésének fortélyai), mások speciálisan a földrajzhoz kötődnek (mint például különböző geoinformatikai megoldások). Egyetlen más képzésben sem szerezhetsz ennyire sokoldalú ismeretet és készséget a világ megértésére. Éppen ezért azt szoktuk mondani, hogy akik sikeresen elvégzik a földrajz szakot, szinte bármilyen területen, szakmában képesek megállni a helyüket.

Mi vár Rád a három év alatt?

Amint bármely egyetemi szakon, itt is vannak előadások, ahol a félév végén kell jegyet szerezni (szóban vagy írásban vizsgázva), valamint gyakorlatok vagy szemináriumok, ahol kisebb, 12-24 fős csoportokban folytatjuk egy-egy téma feldolgozását. Itt a teljesítés folyamatos: dolgozatok, házi feladatok, a gyakorlati munka és annak dokumentációi (például mérési jegyzőkönyvek), vagy akár szóbeli feleletek kerülnek értékelésre, és ebből alakul ki a félév végi jegy. A teljesített kurzusokért krediteket kapsz (általában kettőt vagy hármat, ritkábban négyet), amelyeket gyűjtögetni kell. Amint az az ábrán is látszik, a képzés több részből áll. Vannak kötelező ismeretkörök (modulok), amiket mindenkinek teljesíteni kell. Ezekben sajátítjátok el a földrajz alapjait, megtanuljátok a geográfiai elemzés számos módszerét, bevezetünk titeket a térbeli adatok kezelésének és értelmezésének problémáiba, és összegezzük mindazt, amit Magyarország, Európa és a világ földrajzáról tudni érdemes. Ezek után elágazáshoz értek: választanotok kell, milyen ismeretkörben mélyedtek el részletesebben. Ezek mentén válogathattok kötelezően választható kurzusok közül, és ki kell választanod egy specializációt is. Dönthetsz a turizmus mellett, ahol annak földrajzi alapjainak megismerésén túl betekinthetsz az idegenforgalom komplex rendszerébe is. Tanulj táj- és környezetföldrajzot és válj felkészültté az ember és a környezete együttélésének, konfliktusainak kérdéseiben. Vagy sajátítsd el a terület- és településfejlesztés alapjait, és csatlakozz az e területen dolgozó számtalan geográfushoz. Egy nagyon fontos dologra szeretnénk még felhívni a figyelmedet: diplomádhoz csak akkor jutsz hozzá, ha van legalább egy középfokú nyelvvizsgád. Ha ez most még nincs a zsebedben, akkor azt javasoljuk, láss neki a felkészülésnek minél hamarabb. Ha úgy érzed, ebben segítene némi külföldi tartózkodás, pályázz (és nyerj) ERASMUS-ösztöndíjat, és tölts el egy félévet tucatnyi európai partnerintézményünk egyikében!Mihez kezdhetsz a diplomáddal?

Mindenekelőtt: úgy véljük, hogy egy alapoklevél, amit a BSc elvégzésével kapsz, még csak fél siker. Mi azt javasoljuk, hogy tanulj tovább: keress egy érdeklődésednek megfelelő mesterszakot, ahol a földrajzot elfogadják bemenetként. Persze, mi annak örülnénk legjobban, ha itt maradnál a geográfus mesterképzésünkön, vagy a környezettudományi mesterképzésünkön, ahol szintén teljes kreditérték beszámítással veszik figyelembe bemenetként a földrajz alapképzést. A földrajz kiváló alapozó képzés is, olyan sokoldalú ismereteket lehet itt szeretni, amelyek számos további irányban felhasználhatóak. A felvi.hu-n is olvasható tájékoztató szerint azok a mesterképzések, ahol a felvételnél elsősorban számításba vehető szak a földrajz a következők:

 • VEGYÉSZ MESTERKÉPZÉSI SZAK (TTK)
 • HIDROBIOLÓGUS MESTERKÉPZÉSI SZAK (TTK)
 • TELEPÜLÉSMÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK (PMMK)
 • FÖLDMÉRŐ- ÉS TÉRINFORMATIKAI MÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK
 • FÖLDTUDOMÁNY MESTERKÉPZÉSI SZAK
 • FÖLDTUDOMÁNYI MÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK
 • GEOFIZIKUS MESTERKÉPZÉSI SZAK
 • GEOLÓGUS MESTERKÉPZÉSI SZAK
 • HIDROGEOLÓGUS MÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK
 • KULTURÁLIS ANTROPOLÓGIA MESTERKÉPZÉSI SZAK
 • METEOROLÓGUS MESTERKÉPZÉSI SZAK
 • TÉRKÉPÉSZ MESTERKÉPZÉSI SZAK
 • TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK

 • Noha a nevesített bemenetek között nem szerepel, de a BSc képzésünk turizmus szakirányát teljesítő hallgatókat örömmel látják a PTE IGYK-n indított Turizmus-menedzsment mesterképzésen valamint annak elindulása után (két éven belül) a BTK és partnerei angol nyelvű nemzetközi tanulmányok (International Relations: Europe in the Visegrad Perspective) szakán (természetesen a magas szintű bemeneti követelmények teljesítése esetén).

  Ha a diploma után (éppen) nem akarsz továbbtanulni, és úgy gondolod, szerencsét próbálsz a munkaerőpiacon, akkor is sokféle úton indulhatsz el. A geográfus immár bevett szakmának számít: 29/2012. (III. 7.) kormányrendelet a közszolgálati tisztviselők képesítési előírásairól nevesíti a geográfust, mint lehetséges, elfogadott végzettséget a természetvédelmi igazgatási feladatok, a területfejlesztési és vidékfejlesztési, valamint a környezetvédelmi igazgatási feladatok területén. Egyebekben döntő lehet, hogy milyen specializációt választottál. Az utóbbi években felméréseink szerint a területfejlesztési szakma alkalmazta a legtöbb földrajzost: pályázatíróként, referensként önkormányzatoknál vagy magáncégeknél rengeteg egykori hallgatónk dolgozik. De nagyon sokan találtak állást az idegenforgalomban is: utazási irodákban, vagy az önkormányzatoknál, esetleg a desztináció-menedzsment területén. A táj- és környezetföldrajzi szakirány elsősorban arra készít fel, hogy a környezet- és természetvédelem intézményrendszerében dolgozz: mind az állami, mind pedig a magánszféra sok ilyen állást kínál. Bármelyik specializációt végzed is el, képes leszel geoinformatikai és hagyományos módszerekkel véghezvitt geográfiai elemzések készítésére.

  Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
  Bővebb információk »

  Rendben