Bolognai rendszerű tanárképzés (MA)

Földrajz, környezettan

A tanári mesterképzést a bolognai rendszer felfutásával, 2009 szeptemberében indult el a Pécsi Tudományegyetemen. Formailag, a tanári mesterképzés egyetlen egységes szak, amelyben a hallgatók két szakképesítést szereznek. A földrajz és a környezettan szakképesítések gazdája a TTK Földrajzi Intézete. A kétéves tanári mesterképzés indítására 2016 szeptemberében van mód utoljára, így a jelenleg az alapképzésben tanári szakirányon tanulóknak van lehetőségük tanulmányaik befejezésére.

Kiket várunk?

Nagyon egyszerűen azokat, akik a tanári, pedagógusi hivatást kívánják választani. Amint az az ábrán is látszik, meglehetősen sokféle út vezet ide. A kétciklusú képzés rendszerében mindenekelőtt azok jöhetnek tanári képzésre, akik az alapvégzettségüket tanári szakirányon, egy másik szak minor verziójának teljesítésével együtt szerezték. Ők tanári munkakör betöltésére csak úgy válnak alkalmassá, hogy mestertanári végzettséget szereznek. Beiratkozhatnak olyanok is, akik a régi, osztatlan rendszerben főiskolai vagy egyetemi
Ez a kérdés nagyon egyszerűen megválaszolható, hiszen a tanári mesterképzésnek világos célja van: elsajátítani a tanári mesterség minden tanulható elemét. Emellett segítünk elmélyíteni és szintetizálni a földrajzi ismereteidet is, hogy kialakuljon az a magabiztos szakmai felkészültség, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy sikerrel állj helyt a közoktatásban.

Mi vár Rád a két év alatt?

Úgy lehetne összefoglalni, hogy aránylag kevés földrajz és aránylag sok, a tanári mesterséghez kötődő ismeret és kompetencia elsajátítása. A földrajzi szaktárgyak többnyire szintetizáló jellegűek, illetve a regionális földrajzi ismeretek elmélyítését hivatottak szolgálni. Ezt egészíti ki a földrajz tanításának módszertana, mind elméletben, mind pedig gyakorlatban. A képzés végén, a gyakorlótanítás megkezdése előtt földrajzi zárószigorlatot kell teljesíteni, komplex módon számot adva felkészültségedről.
Mihez kezdhetsz a diplomáddal?

Elsősorban taníthatsz. Magyarországon a tanárképzés lángja alig-alig pislákolt az elmúlt években. Sokkal kevesebb tanár végzett az egyetemeken, mint ahányan nyugdíjba mentek, és ez a tendencia folytatódik, hiszen jelenleg népes korosztályok készülődnek a nyugállományba vonulásra, akiket pótolni kell. Erre az itt szerzett végzettséged mind az általános, mind a középiskolákban feljogosít munkavállalásra. Természetesen, szerencsét próbálhatsz a munkaerőpiac más szegmenseiben: noha speciális végzettséged nem lesz, de általános földrajzi képességeid és készségeid nem lesznek sokkal rosszabbak a geográfusként végzetteknél. Amennyiben tovább szeretnél tanulni, jó ha tudod, hogy a doktori képzésünk a tanári oklevéllel rendelkezők számára is nyitva áll.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben