Geográfus MSc

A geográfus mesterképzést a bolognai rendszer felfutásával, 2009 szeptemberében indult el a PTE Természettudományi Karán. Hamar a kar legnépszerűbb mesterképzésévé vált, 2012-ben már 35 hallgatót iskolázhattunk be, akik – szinte kivétel nélkül – államilag finanszírozott formában tanulhatnak. A tantervet az első évfolyamok tapasztalatai alapján finomítottuk, 2012 szeptemberétől már az átalakított rendszerben tanulhatnak a hallgatóink.

Kiket várunk?

Mindenekelőtt olyanokat, akik elkötelezettek még két év tanulás és önmaguk fejlesztése mellett. Természetesen elsősorban azokat, akik alapdiplomájukat földrajz BSc-n szerezték meg, akár úgy is, hogy egy másik szak tanári szakirányán a földrajz 50 kredites, ún. minor verzióját járták végig. Nem számít, hogy hol ütötték a pecsétet a diplomádra: örömmel látunk más intézményekben végzett alapokleveles geográfusokat, minden évben vannak is ilyen hallgatóink. Számukra az új oktatók és a némileg eltérő szemlélet, valamint a gyönyörű város minden bizonnyal még érdekesebbé teszi majd a mesterképzésünket. Sok szeretettel várunk másokat is: például a földtudományok vagy környezettan alapképzések végzőseit. A földtudományi alapképzés ún. szakirány nélküli programja jelentős számban tartalmaz földrajzi ismereteket. Így az ezt végigjáróknak nem okoz gondot a mesterszakos felvételhez szükséges kreditek elismertetése, de nyitottak vagyunk a geológia szakirány végzősei előtt is. A földtudományi alapképzésen alapoklevelet szerzettek-nek különösen figyelmébe ajánljuk mesterképzésünk geomorfológiai, geoinformatikai, továbbá táj- és környezetkutató specializációját, amelyek megítélésünk szerint kiválóan kiegészítik az alapszakon elsajátítottakat. Ugyancsak sok szeretettel várjuk a TTK kör-nyezettani alapszakán végzőket, számukra elsősorban a táj- és környezetkutató irányba való továbbhaladást javasoljuk. A geográfus mesterképzés lehetséges bemenetei között nevesítettek még a földmérő és földrendező mérnök, a tájrendező és kertépítő mérnöki, környezetmérnöki, valamint a turizmus-vendéglátás alapképzési szakok is. Amennyiben végzőseik közül bárki kedvet kap a geográfiában való elmélyedésre, a PTE TTK ehhez kiváló lehetőségeket kínál. A felvételi eljárás pontszámítási szabályait, valamint a szóbeli felvételi témaköreit a TTK felvételizőknek szóló oldalán találhatjátok meg.

Mire lesz jó mindez?

Mindenekelőtt arra alkalmas, hogy egyetemi tanulmányaid így váljanak teljesebbé. Miért érnéd be egy alapdiplomával, ha a hagyományos értelemben vett egyetemi végzettséget adó mesterfokú oklevél már csak két évnyire van? A mesterképzés létszámában kisebb, hangvételében személyesebb, mint az alapképzés, sokkal több lehetőség adódik arra, hogy mindenki elmélyedjen saját választott ismeretköreiben. Két év alatt nagyon sokat fogsz fejlődni, mind általános képességeid, mind pedig földrajzi szakismereteid terén, valódi kutatóvá válhatsz. A mesterképzést elvégzők között kiemelkedően magas az elhelyezkedési arány akár a Dél-dunántúli régióban is.

Mi vár Rád a két év alatt?

A mesterképzésen kicsit mások a hangsúlyok az alapképzéshez képest. Kevesebb a vizsga és kevesebb a konkrét megtanulnivaló. A hangsúly sokkal inkább az egyéni projekteken és a hallgató öntevékenységén van. Az oktatók kevésbé fognak hajszolni újabb dolgok megtanulására, viszont minden segítséget meg fognak adni, hogy felleld azokat a területeket, amelyek leginkább érdekelnek és kibontakoztathasd a Benned lévő geográfiai tehetséget. A képzésben csak néhány, szintetizáló jellegű közös kurzus van – a legtöbb kreditet a specializációkon kell összegyűjteni. Itt nem kevesebb, mint öt szakterület közül választhatsz: a BSc-ről is ismert terület- és településfejlesztés, turizmus, valamint táj- és környezetkutató szakirányok mellett megjelenik a geomorfológia és a geoinformatika is. Egyáltalán nem kötelező, hogy ugyan abban az irányban haladj tovább, mint az alapképzésen, sőt, mi inkább azt ajánljuk, próbálj ki új dolgokat – így később a munkaerőpiaci esélyeid is jelentősen növekednek. Mivel a képzési program sokkal kevésbé feszített, mint az alapképzésben, lesz időd például TDK-dolgozatot készíteni, vagy ha eddig nem tetted meg, külföldi részképzésre menni. Mesterszakos hallgatóként egyre több angol nyelvű kurzusunkból is válogathatsz elsajátítva a szaknyelv fortélyait is.
Mihez kezdhetsz a diplomáddal?

Mire a mesterképzést elvégzed, érettebben, tapasztaltabban és szakmailag felkészültebben vágsz neki az álláskeresésnek. Szert teszel némi szakmai gyakorlatra, és a specializációdtól függetlenül megtanulod, hogyan kell projektszerű feladatokat megtervezni és kivitelezni. Sokkal összetettebb problémák megoldására leszel alkalmas, és a fellépésed is magabiztosabbá válik majd. Az itt szerzett tudás jól konvertálható a munkaerőpiac számos területén, ezért a geográfusaink elhelyezkedési köre igencsak széles. Területfejlesztési, turisztikai vagy környezetvédelmi szakreferensek, tanácsadók, valamint geoinformatikai szaktudást igénylő munkakörök a leggyakoribbak. Egy 2012. tavaszi felmérésünk szerint az első mesterképzési évfolyam valamennyi diplomása talált már állást, nagyjából felük a végzettségük jellegéhez kötődőt. Ahogy az alapképzésnél is írtuk: a geográfus szakmát immár elismerik, és jegyzik, mint bizonyos közfeladatok ellátásához szükséges, bevett végzettséget. A legtöbb diplomásunkat a közszféra, kimondottan a területi tervezés, területfejlesztés szívja fel, és a visszajelzéseink kiemelkedően kedvezőek: mesterszakos diplomásaink kifejezetten jól állják meg helyüket. Ha ezek után még mindig úgy érzed, nem elég a tanulásból, és profi geográfus kutatóvá akarsz válni, vár a Földtudományok Doktori Iskola!

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben