Hírarchívum

GIS day a PTE-n 2021

2021. november 8.

A Pécsi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézete 2021-ben is megrendezi a GIS day konferenciát, melyen idén is érdekes előadásokkal várunk minden érdeklődőt... »

A Pécsi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézetének Ázsia Központja társintézményekkel közösen 2021. november 19-én, a Magyar Tudomány Napjához kapcsolódva rendezi a "Magyarok Dél-Ázsiában" című konferenciát. Az egynapos fórum délelőtti plenáris ülésén hat, tudományos fokozattal rendelkező, előzetesen felkért kutató tart egy-egy 30 perces előadást. Az MTA Pécsi Területi Bizottsága Székházában sorra kerülő esemény délutáni szekcióiban fiatal kutatók, doktoranduszok számára is biztosítanak bemutatkozási lehetőséget... »

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS kutatói munkakör betöltésére a KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztályán.. »

Felhívás!

2021. augusztus 3.

A Földtudományok Doktori Iskola PhD-pótfelvételit hirdet a 2021/2022 tanévre!.. »

2021/2022-es tanévben is lehetőséget kínálunk minden alap-, mester- és osztatlan diplomával rendelkező számára, hogy részt vehessen a PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézet szervezésében megvalósuló 2 féléves „Geoinformatikai szakasszisztens” szakirányú továbbképzésen... »

A Magyar Földrajzi Társaság július 2-án, Gödöllőn tartott 145. közgyűlésén, Dr. Dövényi Zoltán a Földrajzi és Földtudományi Intézet professzora kimagasló kutató munkássága elismeréseképpen Lóczy Lajos-érmben, míg Dr. M. Császár Zsuzsa egyetemi docens a földrajz területén végzett szakmódszertani, oktató és kutató munkássága elismeréseképpen Pro Geographia oklevélben részesült. Gratulálunk!.. »

Július 2-án Gödöllőn zajlott le a Magyar Földrajzi Társaság 145. közgyűlése, ahol a tagság Dr. Lóczy Dénest, a Földrajzi és Földtudományi Intézet professzorát választotta meg a Társaság új elnökének. Gratulálunk és jó munkát kívánunk!.. »

Az Azerbajdzsáni Köztársaság az államközi ösztöndíjprogram keretein belül 10 ösztöndíjas helyet biztosít magyar állampolgárok számára alap-, mester-és doktori képzésre azerbajdzsáni felsőoktatási intézményekben a 2021/2022-es tanévre. A képzés nyelve azeri, angol vagy orosz... »

A CEEPUS nemzetközi mobilitási pályázatok őszi félévre történő benyújtási határideje 2021. június 15. (éjfél)... »

Felhívás!

2021. május 12.

A Földtudományok Doktori Iskola PhD-felvételit hirdet a 2021/2022 tanévre!.. »

2019 őszén pattant ki a gondolat a PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézet munkatársainak fejéből, hogy szükség lenne egy olyan földrajzi oktatási segédanyagra, amely olvasmányos, izgalmas, sokak által ismert helyszíneken játszódik, és felkelti a diákok érdeklődését. Az intézet oktatói közül jó néhányan rajonganak a filmekért, a tudományos-fantasztikus történetekért, így kézenfekvőnek tűnt, hogy a Star Wars bolygók szolgáljanak helyszínként a történetben. A sci-fikben, fantasy történetekben jártas 16 PTE TTK munkatárs és két külső szakértő egy esztendő alatt, közösen készítette el a kyber kristályokat kereső fejvadász 12 fejezetből álló történetét. A Star Wars filmekből vett helyszínek tökéletes hátteret adnak a hagyományos földrajz oktatásban tárgyalt témakörökhöz... »

A #pecsifoldrajz #pecsIGEO 2021-ben is csatlakozik a nemzetközi FÖLD NAPJA programsorozathoz. Ezen a napon szeretnénk rávilágítani azokra a kérdéskörökre, amelyek aktuálisan foglalkoztatják az embereket. Tesszük mindezt rendhagyó módon, #pecsifoldrajzosan: virtuális túrák, online játék, színes bemutatók, gondolatébresztő előadások keretében. Tarts velünk ezen a különleges napon: 2021. április 22-én 16 órától MS TEAMS-ben... »

2021 tavaszán is folytatódik a Nők nehezített pályán online rendezvénysorozat. Ezúttal kerekasztal-beszélgetésre invitálunk Benneteket, ahol Regényi Lilla állandó moderátorunk vendégei lesznek: Rumpler Éva biológus, Czirok Lili geofizikus (szeizmológus) és András Eszter angol-földrajz szakos tanárjelölt. Mi a közös a három Hölgy pályájában? Miért választották a természettudományos pályát, illetve annak egy szeletét? Hogyan látják a magukat öt esztendő múlva és mi motiválja őket? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk 2021. április 14-én 17 órától MS TEAMS-ben. A TI kérdéseitekre is kíváncsiak vagyunk, így kapcsolódjatok be a beszélgetésbe, várunk szeretettel!!!.. »

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézete csatlakozik a Földrajz Éjszakája eseményéhez... »

HunGeoContest 2021

2021. március 22.

A HunGeoContest döntőjében a legjobb tíz versenyző méri össze tudását az olimpiai csapatba való bejutásért! Döntő időpont: 2021. április 9-10. (péntek-szombat)... »

Víz Világnapja 2021

2021. március 21.

Máricus 22-e a Víz Világnapja, ebből az alkalomból minden évben igyekszünk egy kis színt is csempészni a mindennapokba. Az idei esztendőben újragondoltuk a víz körforgásának szemléltetését és valóban színekkel és fényekkel fűszerezve igyekeztünk jól értelmezhető módon megmutatni: a #pecsIGEO így látja és így láttatja éltető erőnket, a vizet... »

A #pecsifoldrajz #pecsIGEO a vidéki egyetemek, tudományos műhelyek zászlóshajójaként minden évben csatlakozik a Földrajz Éjszakája #geonight nemzetközi programsorozathoz... »

Online nyílt nap a TTK-n

2021. január 4.

Ebben a tanévben minden másként van, de a megszokott nyílt napunk nem maradhat el. A TTK 2021 január 19-én tárja ki virtuális kapuit, hogy közvetlen és személyes betekintést adjon minden érdeklődőnek a kar és az intézet életébe. Munkatársaink gőzerővel készülnek arra, hogy minél több elemet, minél szórakoztatóbb módon tudjunk bemutatni kínálatunkból és mindennapjainkból. .. »

Karunkon és intézetünkön mindannyian hiszünk abban, hogy csak közös felelősségvállalással, a szakemberek ajánlásait messzemenően betartva tarthatjuk kordában és győzhetjük le végül a jelenlegi járványt. Intézetünk támogatja azok erőfeszítéseit, akik az egészségügyben, szociális ellátásban, közoktatásban, közszolgáltatásokban dolgozva első vonalban küzdenek a járvány ellen és természetesen azokat a – karunkon is dolgozó - kutatókat, akik az idővel versenyt futva igyekeznek jobban megérteni a vírus természetét és megoldásokat teremteni a társadalom számára. Erőfeszítéseiket azzal tudjuk támogatni, hogy amíg a veszélyhelyzet elmúlta meg nem engedi, oktatásunkat, saját találkozóinkat, minden tevékenységünket online bonyolítjuk le. Együtt sikerülni fog, és reméljük, hogy 2021-ben már ismét élőben találkozhatunk hallgatóinkkal!.. »

Az egyetemeken képzett természettudományi szakamberek tudása az egész közösség jövőbeni fejlődését szolgálja. Ezt felismerve, a hazai felsőoktatásban, így a PTE TTK-n bőségesen állnak rendelkezésre állami ösztöndíjas helyek azok számára, akik ezeket a pályákat választják, beleértve a földrajzi és földtudományi szakokat. Képzésed ideje alatt, amennyiben a minimális tanulmányi követelményeket teljesíted, nem kell önköltséget fizetned, sőt, kiemelkedő eredményeiddel, önálló diákköri munkáddal vagy szakmai közéleti tevékenységeddel ösztöndíjak elnyerésére is esélyes lehetsz. Részleteket minderről a TTK honlapján találsz... »

2020. október 15-től elérhető a felvi.hu oldalon a 2021 szeptemberétől induló szakok jegyzéke, amelyekre a normál felvételi eljárásrend keretében kell jelentkezni. Intézetünk a tavalyi évvel megegyezően az alábbi szakokat hirdeti meg:.. »

Felhívás!

2020. augusztus 10.

A Földtudományok Doktori Iskola PhD-pótfelvételit hirdet a 2020/2020 tanévre! Jelentkezési időszak: 2020.08.20-31. További információk a honlapon!.. »

Felhívás!

2020. május 4.

A Földtudományok Doktori Iskola PhD-felvételit hirdet a 2020/2020 tanévre! Jelentkezési határidő: 2020.05.22. 23:59.. »

Figyelem!

2020. január 13.

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola felvételit hirdet a 2019/2020-as tanév tavaszi félévétől induló képzésére. Jelentkezési határidő: 2020. január 15. További információk itt... »

Meghívó

2019. december 4.

2019. december 4-én 12:00 órakor kerül sor Dr. Pirisi Gábor habilitációs előadásaira a C/V/I. teremben... »

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet Földtani és Meteorológiai Tanszéke az EFOP-3.4.4-16-2017-00004 pályázat keretében a Szentágothai Szakkollégium Tehetségpont támogatásával középiskolai pályázatot hirdet Nagy István Országos Földtudományi Pályázat címmel. .. »

A Pécsi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézete 2019-ben 7. alkalommal rendezi meg a GIS day konferenciát, melyen idén is érdekes előadásokkal, vetélkedővel és értékes nyereményekkel várunk minden érdeklődőt. A szervezők egész napos programsorozattal várják a hallgatóságot a PTE Vargha Damján konferenciatermébe. A program részét képezik az állami és piaci szférából érkező térinformatikai szakemberek előadásai. A témák a GIS számtalan felhasználási lehetőségére hoznak példát... »

Figyelem!

2019. május 3.

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola felvételit hirdet a 2019/2020-as tanévtől induló képzésére. Jelentkezési határidő: 2019. május 31. További információk itt... »

A jégkor pécsi vándora

2019. március 1.

“A jégkor pécsi vándora” címmel 2019. március elsején, 13.30 órakor időszakos kiállítás nyílik a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályán (Pécs, Szabadság u. 2.)... »

A továbbképzések jelentkezési határidejét meghosszabbítottuk január 28. hétfőig. Tanári továbbképzések - pedagógus-továbbképzés a földrajz tantárgy oktatásának megújítása 60 órás tanfolyami formában:
A részvétel díjtalan, a képzés az EFOP- 3.4.4.- 16 pályázati projekt keretében valósul meg. A továbbképzés kétszer 30 órás blokkból tevődik össze, csak együtt végezhető el, de mindkét eleméről tanúsítványt adunk ki... »

2018. november 14-én ismét megrendezésre kerül a GIS day a Pécsi Tudományegyetemen. A térinformatika napján világszerte egyre több szervezet rendezi meg a tudományterületet népszerűsítő programot. A PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézet szervezésében a több mint 15 éves múltra visszanyúló, nemzetközi rendezvénysorozatból a PTE az idén sem marad ki... »

Földtudományi nyári tábor

2018. szeptember 3.

2018. júliusában Intézetünk oktatói földtudományi nyári tábort szerveztek középiskoások számára (Minecraft a valóságban), amelyen hét lelkes fiatal töltött egy hetet a földtudományok bűvöletében Jáger Viktor és Farics Éva vezetésével... »

A részvétel díjtalan, a képzés az EFOP- 3.4.4.- 16 pályázati projekt keretében valósul meg. A továbbképzés kétszer 30 órás blokkból tevődik össze, csak együtt végezhető el, de mindkét eleméről tanúsítványt adunk ki. .. »

Április 21-én, szombaton a TTK Földrajzi és Földtudományi Intézet vendégei voltak a PTE Gyakorló Általános Iskolájának hetedikes tanulói, akik idén velünk ünnepelték meg a Föld Napját... »

2018. március 2-3-án immár tizenegyedik alkalommal tartotta meg a középiskolás diákok számára meghirdetett Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferenciát, földtudományok, víz, környezet és légkör témakörben... »

Két féléves Geoinformatikai szakasszisztens szakirányú továbbképzés indul a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében. A képzés olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező személyeknek lehet hasznos, akik mélyebben szeretnének megismerkedni a térbeli (földrajzi) információk kezelésével. .. »

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben