Hírarchívum

GIS day a PTE-n 2021

2021. november 8.

A Pécsi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézete 2021-ben is megrendezi a GIS day konferenciát, melyen idén is érdekes előadásokkal várunk minden érdeklődőt... »

A Pécsi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézetének Ázsia Központja társintézményekkel közösen 2021. november 19-én, a Magyar Tudomány Napjához kapcsolódva rendezi a "Magyarok Dél-Ázsiában" című konferenciát. Az egynapos fórum délelőtti plenáris ülésén hat, tudományos fokozattal rendelkező, előzetesen felkért kutató tart egy-egy 30 perces előadást. Az MTA Pécsi Területi Bizottsága Székházában sorra kerülő esemény délutáni szekcióiban fiatal kutatók, doktoranduszok számára is biztosítanak bemutatkozási lehetőséget... »

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS kutatói munkakör betöltésére a KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztályán.. »

A Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozata pályázatot írt ki Környezetvédelmi Műszaki Felsőoktatási Díj és a Környezetvédelmi Diplomadíj kategóriákban... »

Álláslehetőség

2021. október 8.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (7623 Pécs, Köztársaság tér 7.) felvételt hirdet monitoring referens (vízrajz) munkakörbe... »

CEEPUS pályázatok

2021. október 7.

A tavaszi félévre (2022. február 1. – 2022. augusztus 31.) szóló, a CEEPUS hálózatok keretében megvalósítandó egyéni mobilitási pályázatok feltöltésének határideje: 2021. október 31. (éjfél). Az aktuális ki- és beutazási szabályok, elérhetők a TKA honlapján magyarul és angolul. A kiutazók számára javasolt, hogy fizikai mobilitás megvalósítására nyújtsák be a pályázatukat, és a járványhelyzet alakulásának függvényében, szükség esetén ütemezzék át, vagy módosítsák virtuális/hibrid formára (amely fogadó országokban ez lehetséges), a fogadó intézménnyel és nemzeti irodával egyeztetve... »

A Szlovák Köztársaság a mobilitás ösztönzése érdekében új pályázatot hirdet tanulmányi, kutatói, művészeti és előadási ösztöndíj benyújtására a 2021/2022-es tanévre... »

Felhívás!

2021. augusztus 3.

A Földtudományok Doktori Iskola PhD-pótfelvételit hirdet a 2021/2022 tanévre!.. »

2021/2022-es tanévben is lehetőséget kínálunk minden alap-, mester- és osztatlan diplomával rendelkező számára, hogy részt vehessen a PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézet szervezésében megvalósuló 2 féléves „Geoinformatikai szakasszisztens” szakirányú továbbképzésen... »

A Magyar Földrajzi Társaság július 2-án, Gödöllőn tartott 145. közgyűlésén, Dr. Dövényi Zoltán a Földrajzi és Földtudományi Intézet professzora kimagasló kutató munkássága elismeréseképpen Lóczy Lajos-érmben, míg Dr. M. Császár Zsuzsa egyetemi docens a földrajz területén végzett szakmódszertani, oktató és kutató munkássága elismeréseképpen Pro Geographia oklevélben részesült. Gratulálunk!.. »

Július 2-án Gödöllőn zajlott le a Magyar Földrajzi Társaság 145. közgyűlése, ahol a tagság Dr. Lóczy Dénest, a Földrajzi és Földtudományi Intézet professzorát választotta meg a Társaság új elnökének. Gratulálunk és jó munkát kívánunk!.. »

Kérjük szíves segítségüket az alábbi, oktatói mobilitással kapcsolatos hazai kutatásban.
Kérjük, szánjanak 15 percet a lenti linken elérhető kérőív kitöltésére. Köszönjük szépen együttműködésüket és támogatásukat... »

Az Azerbajdzsáni Köztársaság az államközi ösztöndíjprogram keretein belül 10 ösztöndíjas helyet biztosít magyar állampolgárok számára alap-, mester-és doktori képzésre azerbajdzsáni felsőoktatási intézményekben a 2021/2022-es tanévre. A képzés nyelve azeri, angol vagy orosz... »

A CEEPUS nemzetközi mobilitási pályázatok őszi félévre történő benyújtási határideje 2021. június 15. (éjfél)... »

Szeretnénk figyelmükbe ajánlani az alábbi, hallgatóknak és oktatóknak szóló külföldi ösztöndíjakat... »

Felhívás!

2021. május 12.

A Földtudományok Doktori Iskola PhD-felvételit hirdet a 2021/2022 tanévre!.. »

2019 őszén pattant ki a gondolat a PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézet munkatársainak fejéből, hogy szükség lenne egy olyan földrajzi oktatási segédanyagra, amely olvasmányos, izgalmas, sokak által ismert helyszíneken játszódik, és felkelti a diákok érdeklődését. Az intézet oktatói közül jó néhányan rajonganak a filmekért, a tudományos-fantasztikus történetekért, így kézenfekvőnek tűnt, hogy a Star Wars bolygók szolgáljanak helyszínként a történetben. A sci-fikben, fantasy történetekben jártas 16 PTE TTK munkatárs és két külső szakértő egy esztendő alatt, közösen készítette el a kyber kristályokat kereső fejvadász 12 fejezetből álló történetét. A Star Wars filmekből vett helyszínek tökéletes hátteret adnak a hagyományos földrajz oktatásban tárgyalt témakörökhöz... »

A #pecsifoldrajz #pecsIGEO 2021-ben is csatlakozik a nemzetközi FÖLD NAPJA programsorozathoz. Ezen a napon szeretnénk rávilágítani azokra a kérdéskörökre, amelyek aktuálisan foglalkoztatják az embereket. Tesszük mindezt rendhagyó módon, #pecsifoldrajzosan: virtuális túrák, online játék, színes bemutatók, gondolatébresztő előadások keretében. Tarts velünk ezen a különleges napon: 2021. április 22-én 16 órától MS TEAMS-ben... »

2021 tavaszán is folytatódik a Nők nehezített pályán online rendezvénysorozat. Ezúttal kerekasztal-beszélgetésre invitálunk Benneteket, ahol Regényi Lilla állandó moderátorunk vendégei lesznek: Rumpler Éva biológus, Czirok Lili geofizikus (szeizmológus) és András Eszter angol-földrajz szakos tanárjelölt. Mi a közös a három Hölgy pályájában? Miért választották a természettudományos pályát, illetve annak egy szeletét? Hogyan látják a magukat öt esztendő múlva és mi motiválja őket? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk 2021. április 14-én 17 órától MS TEAMS-ben. A TI kérdéseitekre is kíváncsiak vagyunk, így kapcsolódjatok be a beszélgetésbe, várunk szeretettel!!!.. »

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézete csatlakozik a Földrajz Éjszakája eseményéhez... »

HunGeoContest 2021

2021. március 22.

A HunGeoContest döntőjében a legjobb tíz versenyző méri össze tudását az olimpiai csapatba való bejutásért! Döntő időpont: 2021. április 9-10. (péntek-szombat)... »

Víz Világnapja 2021

2021. március 21.

Máricus 22-e a Víz Világnapja, ebből az alkalomból minden évben igyekszünk egy kis színt is csempészni a mindennapokba. Az idei esztendőben újragondoltuk a víz körforgásának szemléltetését és valóban színekkel és fényekkel fűszerezve igyekeztünk jól értelmezhető módon megmutatni: a #pecsIGEO így látja és így láttatja éltető erőnket, a vizet... »

A #pecsifoldrajz #pecsIGEO a vidéki egyetemek, tudományos műhelyek zászlóshajójaként minden évben csatlakozik a Földrajz Éjszakája #geonight nemzetközi programsorozathoz... »

ÖSZTÖNDÍJ-PÁLYÁZAT alap-és mesterképzésen tanulóknak, illetve PhD-hallgatók a "Fenntartható Agrárium" szlogennel... »

A Földtudományok Doktori Iskola Természetföldrajzi szemináriumsorozatán belül szeptember 25-én megemlékezett Dr. Barczi Attila pedológus-tájökológusról, a gödöllői Szent István Egyetem nemrég elhunyt docenséről. Attila korábban a PTE-n is vendégoktató volt. Az ülésen Dr. Novák Tibor József, a Debreceni Egyetem docense tartott előadást az antropogén talajokról... »

Intézeti Könyvtár újra nyitva

2020. szeptember 21.

Az Intézeti Könyvtár újra megnyitja kapuját és várja a látogatóit... »

Felhívás!

2020. május 4.

A Földtudományok Doktori Iskola PhD-felvételit hirdet a 2020/2020 tanévre! Jelentkezési határidő: 2020.05.22. 23:59.. »

Szakdolgozat védés Bsc

2020. január 22.

Minden hallgatónak 10 perc áll rendelkezésre szakdologozatának/diplomamunkájának ppt formában történő bemutatására. Kérünk minden kedves hallgatót, hogy a védés kezdése előtt fél órával megjelenni szíveskedjen a megadott helyszínen, hogy a ppt-k időben feltöltésre kerüljenek. .. »

A CEEPUS GEOREGNET keretében lehetőség van nyári egyetemen való részvételre, mely a horvátországi Zadar és környékének fejlesztésével, kihívásaival és lehetőségeivel foglalkozik... »

Summer School

2020. január 21.

A SYStem, egy talajrendszertanos oktatási Erasmus projekt keretében lehetőség van nyári egyetemen való részvételre a Lengyelországi University of Torun jóvoltából... »

Figyelem!

2020. január 13.

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola felvételit hirdet a 2019/2020-as tanév tavaszi félévétől induló képzésére. Jelentkezési határidő: 2020. január 15. További információk itt... »

A PTE TTK Természettudományi Doktori és Habilitációs Tanácsa valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Sass Enikő nyilvános doktori vitájára... »

Meghívó

2019. december 4.

2019. december 4-én 12:00 órakor kerül sor Dr. Pirisi Gábor habilitációs előadásaira a C/V/I. teremben... »

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet Földtani és Meteorológiai Tanszéke az EFOP-3.4.4-16-2017-00004 pályázat keretében a Szentágothai Szakkollégium Tehetségpont támogatásával középiskolai pályázatot hirdet Nagy István Országos Földtudományi Pályázat címmel. .. »

A Központi CEEPUS Iroda honlapján megnyílt a lehetőség a 2020/2021-es tanévre szóló CEEPUS hálózati pályázatok feltöltésére és benyújtására... »

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Józsa Edina nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: "Globális digitális magasságmodellek geomorfometriai alkalmazása részben automatizált geomorfológiai térképezésre". A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva... »

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Nezdei Csilla nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: "A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet piachelyeinek vizsgálata, különös tekintettel a térségfejlesztési hatásokra". A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva... »

Nem minden só evaporit!

2019. november 3.

“A só és a metán párhuzamos keletkezése” címmel 2019. november 8-án 10:00-kor a PTE TTK Prinz termében Dr. Unger Zoltán tart előadást. .. »

A Tempus Közalapítvány / CEEPUS Magyarországi Iroda pályázatíró szemináriumot szervez a 2020/2021-es tanévre szóló CEEPUS hálózati pályázatok benyújtásának elősegítése érdekében. A rendezvényen áttekintjük a pályázat megírásához szükséges legfontosabb tudnivalókat, bemutatjuk a pályázati felületet, jó gyakorlatokat osztunk meg a pályázatírással kapcsolatban, illetve megválaszoljuk a pályázók kérdéseit. A rendezvény gyakorlati ismeretekkel segíti a pályázókat a pályázati anyag kidolgozásában... »

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Schmeller Gabriella nyilvános doktori vitájára... »

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Bartha Dániel doktori szigorlatára... »

A Pécsi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézete 2019-ben 7. alkalommal rendezi meg a GIS day konferenciát, melyen idén is érdekes előadásokkal, vetélkedővel és értékes nyereményekkel várunk minden érdeklődőt. A szervezők egész napos programsorozattal várják a hallgatóságot a PTE Vargha Damján konferenciatermébe. A program részét képezik az állami és piaci szférából érkező térinformatikai szakemberek előadásai. A témák a GIS számtalan felhasználási lehetőségére hoznak példát... »

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Zagyi Nándor munkahelyi vitájára. Az értekezés címe: "A nemiarány-eltolódás társadalmi és területi jellegzetességei Indiában"... »

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Tütünkov-Hrisztov Jordán nyilvános doktori vitájára... »

Erasmus exchange program

2019. július 15.

The International Relations Office at the University of Salzburg is pleased to be able to offer students of our Erasmus partner universities the opportunity to complete a traineeship placement within the Erasmus exchange programme... »

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Somogyi Bence nyilvános doktori vitájára... »

2019-ben második alkalommal szervezi meg Budapesten angol nyelvű tudományos és innovációs versenyét a berlini Falling Walls Alapítvány. A Falling Walls Lab kiváló lehetőséget nyújt hallgatók, akadémikusok, vállalkozók, és más szakmabeliek számára, hogy mindössze 3 percben megosszák kutatómunkájukat, üzleti modelljüket, innovatív projektjüket vagy ötletüket társaik, és egy válogatott üzleti és akadémiai szakemberekből álló zsűri előtt. A legkiválóbb előadók lehetőséget kapnak arra, hogy részt vegyenek a Falling Walls Lab Döntőn és a Falling Walls Konferencián Berlinben, melynek költségeit a Falling Walls Lab Foundation és a hazai szervezők állják... »

A freemover pályázattípusban a CEEPUS tagországok bármely felsőoktatási intézményében aktív státuszú hallgatók és oktatók nyújthatnak be pályázatot a CEEPUS tagországok bármely akkreditált felsőoktatási intézményéhez, az intézmény egyéb CEEPUS hálózati részvételétől függetlenül. A freemover pályázatokat a rendelkezésre álló hónapkeret erejéig tudják jóváhagyni az egyes fogadó országok... »

DAAD pályázati felhívás

2019. június 24.

A DAAD német-magyar projektalapú kutatócsere program pályázati felhívást tesz közzé 2020-2021-es évre, felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek kutatócsoportjai között megvalósuló tudományos együttműködés elősegítésére... »

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Tvrtko Josip Čelan nyilvános doktori vitájára... »

Minden hallgatónak 10 perc áll rendelkezésre szakdologozatának/diplomamunkájának ppt formában történő bemutatására. Kérünk minden kedves hallgatót, hogy a védés kezdése előtt fél órával megjelenni szíveskedjen a megadott helyszínen, hogy a ppt-k időben feltöltésre kerüljenek.

2019. június 25., 8.00
A/521
Elnök: Dr. Gyenizse Péter
Tagok: Dr. Pirkhoffer Ervin, Halmai Ákos
Jegyzőkönyv-vezető: Dobre Bernadett

.. »

Szakdolgozat védés Bsc

2019. június 18.

Minden hallgatónak 10 perc áll rendelkezésre szakdologozatának/diplomamunkájának ppt formában történő bemutatására. Kérünk minden kedves hallgatót, hogy a védés kezdése előtt fél órával megjelenni szíveskedjen a megadott helyszínen, hogy a ppt-k időben feltöltésre kerüljenek.

2019. június 25., 8.00
E/332
Elnök: Dr. Lóczy Dénes
Tagok: Dr. Gálosi-Kovács Bernadett, Dr. Nagyváradi László, Máté Éva
Jegyzőkönyv-vezető: Széligné Zóka Krisztina

.. »

Diplomamunka védés MSc

2019. június 18.

Minden hallgatónak 10 perc áll rendelkezésre szakdologozatának/diplomamunkájának ppt formában történő bemutatására. Kérünk minden kedves hallgatót, hogy a védés kezdése előtt fél órával megjelenni szíveskedjen a megadott helyszínen, hogy a ppt-k időben feltöltésre kerüljenek.

2019. június 24., 8.00
E/427
Elnök: Dr. Czigány Szabolcs
Tagok: Dr. Gyenizse Péter, Dr. Tésits Róbert, Dr. Gálosi-Kovács Bernadett
Jegyzőkönyv-vezető: Rezsek Marietta

.. »

Álláslehetőség

2019. június 17.

A Tempus Közalapítvány Felsőoktatási egysége pályázati referens kollégát keres államközi programok végrehajtásához távol-keleti, eurázsiai, közel-keleti és észak-afrikai országok vonatkozásában, valamint 2 fő pályázati referens munkatársat a Campus Mundi program végrehajtására... »

Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont pályázatot hirdet Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézet tudományos segédmunkatárs munkakör betöltésére. .. »

Időpont: 2019. május 31. 13 óra A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Schmeller Gabriella munkahelyi vitájára. Az értekezés címe: "Stratocumulus felhőben lejátszódó szulfátképződés modellezése csatolt bin kémiai és mikrofizikai sémával". A tézis elérhető a linkre kattintva. Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, Szabó Pál Zoltán terem Minden érdeklődőt szeretettel várunk!.. »

Időpont: 2019. május 28., 12:00 A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Józsa Edina munkahelyi vitájára. Az értekezés címe: "Globális digitális magasságmodellek összehasonlító vizsgálata és geomorfometriai alkalmazhatósága". Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, Prinz terem Minden érdeklődőt szeretettel várunk!.. »

Időpont: 2019. május 28. 12 óra
A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Zagyi Nándor doktori szigorlatára.
Helyszín: PTE TTK Szabó Pál Zoltán terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!.. »

A CEEPUS GEOREGNET mobilitási hálózaton belül lehetőség van az őszi félévben egy hallgató számára 3-hónapos ösztöndíjra a Novi Sad (Szerbia) egyetemén ösztöndíjas tanulmányokat folytatni. Extrém esetben az is megoldható, hogy az ösztöndíj rövidebb időszakra szól (esetleg több, mint egy hallgató is részt vehet) illetve más, a hálózatban szereplő felsőoktatási intézmények is megpályázhatóak. A szerb ösztöndíj havonta 20 000 RSD (szerb dínár, kb. 53-54 ezer HUF)... »

Prágában 2019 szeptemberében a INQUA International Summer School on Active Tectonics and Tectonic Geomorphology nyári egyetem, melyre hallgatók és fiatal kutatók jelentkezését várják... »

Figyelem!

2019. május 3.

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola felvételit hirdet a 2019/2020-as tanévtől induló képzésére. Jelentkezési határidő: 2019. május 31. További információk itt... »

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara a PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézete és a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány szeretettel meghívják Önt a 2019. május 7-én (kedden) 11 órakor kezdődő, Szilágyi István Professzor Úr 70. születésnapja alkalmából megrendezésre kerülő Tudományos Ülésre, majd az azt követő fogadásra... »

Dékáni utasítás szerint a szakdolgozat/diplomadolgozat készítés egységes kari szabályai a következő linken olvashatóak... »

A jégkor pécsi vándora

2019. március 1.

“A jégkor pécsi vándora” címmel 2019. március elsején, 13.30 órakor időszakos kiállítás nyílik a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályán (Pécs, Szabadság u. 2.)... »

Ösztöndíjlehetsőség mesterszakosoknak, PhD-soknak és kutatókank a Visegrádi Alap mobilitási pályázatban, a V4-en kívül a balkáni országok felé is. Részletek itt találhatóak... »

A Földrajzi és Földtudományi Intézet a "Progress in International Geography" kurzus keretein belül tisztlettel meghív minden kedves érdeklődőt Dr. Hermann Klug, a Salzburgi Egyetem professzorának előadására. Az előadás nyilvános és angol nyelvű... »

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Halmai Ákos munkahelyi vitájára. Az értekezés címe: "Kiköltségvetésű, batimetriai szonárrendszerek használhatóságának vizsgálata folyóvizekben". A tézis elérhető a linkre kattintva. Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, E421 előadó Minden érdeklődőt szeretettel várunk!.. »

Záróvizsgák

2019. január 10.

Minden hallgatónak 10 perc áll rendelkezésre szakdologozatának/diplomamunkájának ppt formában történő bemutatására. Kérünk minden kedves hallgatót, hogy a védés kezdése előtt fél órával megjelenni szíveskedjen a megadott helyszínen, hogy a ppt-k időben feltöltésre kerüljenek... »

Védési bizottságok

2019. január 10.

I. Bizottság
Elnök: Dr. Lóczy Dénes, tagok: Dr. Alpek Levente, Dr. Kovács István Péter, Máté Éva jegyzőkönyv-vezető: Dobre Bernadett
Időpont: 2019. január 28., 8.30 órakor
.. »

Farkas Gábor szigorlata

2018. december 12.

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Farkas Gábor doktori szigorlatára. .. »

Hervai András szigorlata

2018. december 12.

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Hervai András doktori szigorlatára... »

A továbbképzések jelentkezési határidejét meghosszabbítottuk január 28. hétfőig. Tanári továbbképzések - pedagógus-továbbképzés a földrajz tantárgy oktatásának megújítása 60 órás tanfolyami formában:
A részvétel díjtalan, a képzés az EFOP- 3.4.4.- 16 pályázati projekt keretében valósul meg. A továbbképzés kétszer 30 órás blokkból tevődik össze, csak együtt végezhető el, de mindkét eleméről tanúsítványt adunk ki... »

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Köbli Ádám nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: "Nemzetközi jelentőségű fürdővárosaink komplex fejlesztési lehetőségei a fenntarthatóság jegyében". A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva... »

CEEPUS pályázatok

2018. december 4.

A Központi CEEPUS Iroda honlapján megnyílt a lehetőség a 2019/2020-as tanévre szóló CEEPUS hálózati pályázatok feltöltésére és benyújtására... »

2018. november 14-én ismét megrendezésre kerül a GIS day a Pécsi Tudományegyetemen. A térinformatika napján világszerte egyre több szervezet rendezi meg a tudományterületet népszerűsítő programot. A PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézet szervezésében a több mint 15 éves múltra visszanyúló, nemzetközi rendezvénysorozatból a PTE az idén sem marad ki... »

A CEEPUS Freemover pályázattípusban a CEEPUS országok bármely felsőoktatási intézményében aktív státuszú hallgatók és főállású oktatók nyújthatnak be pályázatot valamennyi CEEPUS ország bármely akkreditált felsőoktatási intézményébe... »

Pályázati felhívás

2018. október 25.

Az Erasmus+ Nemzetközi Kreditmobilitás program keretében a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának oktatói részére az alábbi kiutazó mobilitási helyek pályázhatók a 2018/19-es tanév tavaszi félévére:

 • Ben-Gurion University Negev (Izrael):1 fő kiutazó oktató,6 nap (földtudomány)
 • .. »

  A budapesti DAAD Központ és a Tempus Közalapítvány 2018. október 16-án (kedden) 16:00-18:00 óra között tartja német/magyar nyelvű tájékoztatóját a DAAD 2019-2020-as pályázati ciklusra vonatkozó ösztöndíjairól, amelyre szeretettel vár minden érdeklődőt.

  .. »

  A tavaszi félévre (2019. február 1.–2019. augusztus 31.) szóló egyéni CEEPUS mobilitási pályázatok feltöltésének határideje: 2018. október 31. (éjfél)... »

  Könyvtárunk nyitva tartása a következő ebben a félévben:

  hétfő 11.30-15.30
  kedd 9.00-13.00
  csütörtök 9.00-13.00
  .. »

  DAAD ösztöndíjak

  2018. szeptember 25.

  A DAAD idén is meghirdeti a 2019/2020-as tanévre szóló ösztöndíjait Németországban továbbtanulni és kutatni vágyó hallgatók, diplomások, oktatók és kutatók számára... »

  Meghívó

  2018. szeptember 19.

  Minden kedves érdeklődőt szeretettel meghívunk Łukasz Musiaka (University of Lodz, Lengyelország) vendégoktatónk alábbi két, szeptember 25-i (kedd) előadására.

  .. »

  Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Győr, Árpád utca 28-32.) keres térinformatikában járatos kollégát. Alkalmas jelentkezőt keresünk a következő 2 éves időtartamban konkrétan megjelenő, projektekkel kapcsolatos feladatokra (Danube Floodplain, Fairway Danube):.. »

  A Springer Kiadónál megjelent a "The Drava River: Environmental Problems and Solutions" c., 21 fejezetből álló tanulmánykötet, amelyet Lóczy Dénes szerkesztett... »

  Földtudományi nyári tábor

  2018. szeptember 3.

  2018. júliusában Intézetünk oktatói földtudományi nyári tábort szerveztek középiskoások számára (Minecraft a valóságban), amelyen hét lelkes fiatal töltött egy hetet a földtudományok bűvöletében Jáger Viktor és Farics Éva vezetésével... »

  Talajtani vándorgyűlés

  2018. szeptember 3.

  A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara adott helyet a Magyar Talajtani Társaság kétévente megrendezésre kerülő vándorgyűlésnek 2018. augusztus 30. és szeptember 1. között... »

  A Földrajzi és Földtudományi Intézet Földtani és Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa, dr. Bujtor László vezeti azt a kutatócsoportot, amely különleges lelőhelyet tárt fel a Mecsekben... »

  A részvétel díjtalan, a képzés az EFOP- 3.4.4.- 16 pályázati projekt keretében valósul meg. A továbbképzés kétszer 30 órás blokkból tevődik össze, csak együtt végezhető el, de mindkét eleméről tanúsítványt adunk ki. .. »

  A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Háry Szabolcs nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: "Macedónia állami egységének politikai földrajzi problémái". A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva... »

  A Freemover pályázattípusban a CEEPUS tagországok bármely felsőoktatási intézményében aktív státuszú hallgatók és oktatók nyújthatnak be pályázatot a CEEPUS tagországok bármely felsőoktatási intézményéhez, az intézmény egyéb CEEPUS hálózati részvételétől függetlenül. A Freemover pályázatokat a rendelkezésre álló hónapkeret erejéig tudják jóváhagyni az egyes fogadó országok... »

  2018. június 4. 7:45
  Szabó Pál Zoltán terem
  Elnök: Dr. Trócsányi András
  Tagok: Dr. Pirisi Gábor, Dr. Tésits Róbert, Dr. Alpek Levente
  Jegyzőkönyvvezető: Masinka Kitti.. »

  A Földrajzi és Földtudományi Intézet a szakdolgozatokat/diplomamunkákat egy példány kötött, egy példány spirálozott és a nyomtatott verziókkal teljesen megegyező PDF verzióban, a Neptun felületén feltöltve, kéri benyújtani a Tanulmányi Osztályra a félév időbeosztásában szabályozott határidőig. .. »

  Előzetes információk alapján az alábbi CEEPUS hálózati mobilitások lesznek elérhetőek a hallgatók és oktatók számára a következő tanévben... »

  Visiting Professor

  2018. április 23.

  E héten Intézetünk vendége lesz Dr. KÜRŞAD ASAN a Selcuk Egyetem (Konya, Törökország) Műszaki Karáról... »

  2018. április 27-én (pénteken) 18:00 órai kezdettel kerül sor a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében A Szulejmán-titok című dokumentumfilm bemutatójára... »

  Április 21-én, szombaton a TTK Földrajzi és Földtudományi Intézet vendégei voltak a PTE Gyakorló Általános Iskolájának hetedikes tanulói, akik idén velünk ünnepelték meg a Föld Napját... »

  Álláslehetőség

  2018. április 20.

  A kaposvári székhelyű ELCOM elektronikai és infokommunikációs cég térinformatikai fejlesztéshez ArcGIS/ArcMAP, illetve ArcGIS Pro gyakorlattal rendelkező munkatársat keres... »

  Meghívó

  2018. április 16.

  2018. április 19-én 12:00 órakor kerül sor Dr. Végh Andor habilitációs előadásaira az E/332 teremben... »

  Halmai Ákos szigorlata

  2018. április 16.

  Időpont: 2018. április 25. 9:30

  A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Halmai Ákos doktori szigorlatára. Tárgyak és kérdezők:.. »

  Visiting Professor

  2018. április 5.

  2018. április 9-én 12 órától a C/II előadóban Prof Dr Kerim KOCAK a Selcuk University (Konya, Törökország) oktatója tart előadást angol nyelven az alábbi címmel: “Mineralogical and geochemical characteristics of the Yesilova ophiolites between Yesilova and Tefenni (BURDUR), SW TURKEY”. Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!.. »

  A Jakovali Haszán Pasa Dzsámi csatlakozott a Magyar Földrajzi Társaság és az EUGEO hivatalos 2018. évi Földrajz Éjszakája programsorozatba. Április 6-én délután/este Magyarországon összesen 10 vidéki – Biatorbágy, Eger, Gyöngyös, Miskolc, Pécs, Szeged, Szombathely, Tápiószentmárton, Tata, Tiszaföldvár – és 5 budapesti helyszínen lesznek különböző események. .. »

  Földrajz érettségi

  2018. április 3.

  A Magyar Földrajzi Társaság egyik jelentős célja a geográfia elismertségének, megbecsültségének javítása, többek között a közoktatás területén is. Ugyan a jelentős áttörésre még várni kell ezen a fronton, de most érkezett az a kedvező hír, hogy 2019-től kezdődően az összes gazdaságtudományi szakra, a felvételi pontszámokba beszámítható lesz a földrajz érettségi. Így, azt reméljük, többen fogják választani fakultációs és érettségi tárgyként a földrajzot, és talán többen jönnek földrajzi, földtudományi képzésekre is... »

  2018. március 2-3-án immár tizenegyedik alkalommal tartotta meg a középiskolás diákok számára meghirdetett Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferenciát, földtudományok, víz, környezet és légkör témakörben... »

  Dr. Pap Norbert, a Politikai Földrajzi Fejlődés és Regionális Tanulmányok Tanszéke vezetője 2018. március 7-én megvédte a "Magyarország és a Balkán - Kapcsolati helyek és terek" című akadémiai doktori értekezését... »

  A német EFTAS GmbH terepi adatfelvevőket keres a LUCAS felmérés magyarországi lebonyolításához a tavaszi-nyári hónapokra... »

  Vendégoktató

  2018. március 2.

  CEEPUS kapcsolatainknak hála március 12 és 23 között Intézetünk vendégoktatója/kutatója lesz Dr Eliza Płaczkowska a Lengyel Tudományos Akadémia krakkói Földrajzi Intézetének munkatársa... »

  Meghívó

  2018. február 25.

  Az MTA Doktori Tanácsa meghívja Önt PAP NORBERT „Magyarország és a Balkán – Kapcsolati terek és helyek” című értekezésének 2018. március 7-én de. 11 órakor, az MTA Székháza I. emeleti Felolvasótermében (Bp. V. Széchenyi István tér 9.) tartandó nyilvános vitájára... »

  Meghívó

  2018. február 13.

  2018. február 14-én 14:00 órakor kerül sor Dr. Békési László habilitációs előadásaira a C/V/I. teremben. A tantermi előadás címe: Geopolitika: egy új tudomány születése.. »

  A celldömölki Kemenes Vulkán Park természettudományokkal foglalkozó szakalkalmazottat keres muzeológus munkakörbe... »

  Kedves Hallgatók!

  2018. január 28.

  Idén ismét megrendezésre kerül az Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencia (OFKD 2018), május 10-12. között az ELTE szervezésében... »

  Két féléves Geoinformatikai szakasszisztens szakirányú továbbképzés indul a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében. A képzés olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező személyeknek lehet hasznos, akik mélyebben szeretnének megismerkedni a térbeli (földrajzi) információk kezelésével. .. »

  Felhívás

  2017. december 10.

  Az MTA Természetföldrajzi Tudományos Bizottsága, az ELTE TTK Természetföldrajzi Tanszéke és az MTA CSFK Földrajztudományi Intézete tudományos emlékülést szervez Zámbó László geográfus karsztkutató tiszteletére... »

  The conference will be held in the heart of Czech Republic in close vicinity of the Vysočina Geopark which is spread out in the landscape of Bohemian-Moravian Highland. The conference will take place in Vílanec nearby the city of Jihlava on April 25-27, 2018... »

  Meghívó

  2017. november 16.

  2017. november 16-án 14:00 órakor kerül sor Dr. Reményi Péter habilitációs előadásaira az E/331 teremben... »

  Meghívó

  2017. április 26.

  2017. április 26-án 13:00 órakor kerül sor Dr. Fábián Szabolcs Ákos habilitációs előadásaira a C/V/I. teremben... »

  Meghívó

  2016. április 21.

  2016. április 21-én 12:00 órakor kerül sor Dr. Bánhidi Miklós habilitációs előadásaira a BTK-TTK Kari Tanácsteremben... »

  Meghívó

  2016. március 9.

  2016. március 9-én 12:00 órakor kerül sor Dr. Bujtor László habilitációs előadásaira a C/V/I-es előadóban... »

  Meghívó

  2015. december 3.

  2015. december 3-án 12:00 órakor kerül sor Dr. Sebe Krisztina habilitációs előadásaira a C/I-es előadóban... »

  Meghívó

  2015. április 22.

  2015. április 22-én 14:00 órakor kerül sor Dr. Szabó Géza habilitációs előadásaira az E/421-es előadóban... »

  Meghívó

  2014. április 17.

  2014. április 17-én 11:00 órakor kerül sor Dr. Kovács János habilitációs előadásaira a PTE Vargha Damján konferenciateremben... »

  Meghívó

  2014. április 9.

  2014. április 9-én 11:00 órakor kerül sor Dr. Csapó János habilitációs előadásaira a PTE TTK C/IV Prinz teremben... »

  Meghívó

  2014. március 17.

  2014. március 17-én 11:00 órakor kerül sor Dr. Gyuricza László habilitációs előadásaira a BTK-TTK Kari Tanácsteremben... »

  Meghívó

  2012. november 15.

  2012. november 15-én 11:00 órakor kerül sor Dr. Konrád Gyula habilitációs előadásaira a BTK-TTK Kari Tanácsteremben... »

  A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Sándor Dénes nyilvános doktori vitájára... »

  A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Tánczos-Szabó László munkahelyi vitájára... »

  Meghívó

  2012. október 25.

  2012. október 25-én 12:00 órakor kerül sor Dr. M. Császár Zsuzsanna habilitációs előadásaira a BTK-TTK Kari Tanácsteremben... »

  A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Mérei András doktori szigorlatára... »

  A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Háry Szabolcs doktori szigorlatára... »

  A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Ovárdics Andrea munkahelyi vitájára... »

  Meghívó!

  2012. szeptember 26.

  A Magyar Földrajzi Társaság Dél-Dunántúli Osztálya minden érdeklődőt szeretettel vár Dr. Jörg Maier: „Neue Strategien für und in ländlichen Räumen - Verbindung von Theorie und Praxis” című előadására... »

  A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Balassa Bettina nyilvános doktori vitájára... »

  A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Izsák Tibor nyilvános doktori vitájára... »

  A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Szalai Gábor doktori szigorlatára... »

  A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Matesz Krisztina doktori szigorlatára... »

  A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Varga Anita nyilvános doktori vitájára... »

  A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Németh Ádám doktori szigorlatára... »

  A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Kerese Tibor munkahelyi vitájára... »

  A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Zachar Zalán doktori szigorlatára... »

  A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Hartl Mónika doktori szigorlatára... »

  A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Bártfai Endre doktori szigorlatára... »

  A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Balassa Bettina munkahelyi vitájára... »

  A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Varga György nyilvános doktori vitájára... »

  A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Eördöghné Miklós Mária doktori szigorlatára... »

  Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
  Bővebb információk »

  Rendben