Hírarchívum

Kedves leendő PhD hallgatók!

A Földtudományok Doktori Iskola pótfelvételit hirdet levelező tagozatra jelentkezők számára. A jelentkezési időszak: 2015. augusztus 21. - szeptember 5.
Kérjük a pályázati anyagokat a Doktori Iskola címére elküldeni (7624 Pécs, IfjÚság Útja 6), valamint elektronikusan is a phdkoord@gamma.ttk.pte.hu címre.
A pótfelvételi elbeszélgetés tervezett időpontja: 2015. szeptember 16.

Meghívó!

Figyelem!

A Földtudományok Doktori Iskola felvételi elbeszélgetésének időpontja: 2015.07.1. 8:00
Helyszíne: BTK-TTK Kari Tanácsterem.
Megjelenés az alkalomhoz illő öltözetben.

Csirmaz Kálmán munkahelyi vitája

Időpont: 2015. jÚlius 2. 14:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Csirmaz Kálmán munkahelyi vitájára. Az értekezés címe: "A légköri mikrofizikai parametrizációk hatása a szupercellás zivatarok numerikus modellezésének eredményére". A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, E/421 előadó
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Léphaft Áron szigorlata

Időpont: 2015. jÚnius 24. 15:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Léphaft Áron doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Politikai földrajz - Dr. Békési László
Regionális földrajz - Dr. Wilhelm Zoltán
Történeti földrajz - Majdánné Dr. Mohos Mária
Helyszín: PTE TTK, Szabó Pál Zoltán terem (C/IV)
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Figyelem!

2015. jÚnius 11-én, csütörtökön 13 órától Dr. Michalkó Gábor tart előadást "A jó helyek szerepe a turisztikai mobilitásban" - címmel.
Helyszín: C/IV. Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sebők Marianna nyilvános doktori vitája

Időpont: 2015. jÚnius 18. 11:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Sebők Marianna nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: "Munkaerő-piaci mobilitás Magyarországon". A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: PTE-TTK, Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Törzsök András nyilvános doktori vitája

Időpont: 2015. jÚnius 11. 14:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Törzsök András nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: "Keszthely turizmusának száz éve balatoni és országos kitekintéssel 1880-1980". A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: PTE-TTK, Prinz terem (C/IV)
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Konrád Gyula Arany Katedra díjas!

A Pécsi Tudományegyetem Rektora Arany Katedradíjat adományoz azoknak az általános iskolai és középiskolai pedagógusoknak, főiskolai és egyetemi oktatóknak, akik kiemelkedő oktató-nevelő munkát végeznek, és jelentős eredményeket érnek el a tehetséggondozás területén. 2015-ben erre a kitüntetésre méltónak találták többek között intézetünk oktatóját, dr. Konrád Gyula tanszékvezető egyetemi docenst is.
Konrád tanár Úr 1978-ban szerzett oklevelet geológusként az ELTE-n, 1999 óta a földtudományok kandidátusa. Szakmai tapasztalatait többek között a Mecsekérc kutató geológusaként, valamint hazai és líbiai terepi térképezések során is bővítette. 1997 óta tanít egyetemünkön, 2000 óta docensként a Földtani és Meteorológiai Tanszék (és jogelődjei) vezetője, amely megbízatásról idén tavasszal köszönt le. Oroszlánrészt vállalt a földtudományi alapképzés akkreditációjában és általános értelemben is, a pécsi földtani műhely megteremtésében. Az Arany Katedra által elismert oktatói és tehetséggondozó munkássága nélkül intézetünk sokkal szegényebb lenne szellemiekben és emberiekben.
Kitüntetéséhez ezÚton is szívből gratulálunk!

Kedves Végzős Hallgatók!

Folyamatosan érkeznek be a szakdolgozati bírálatok. Minden képzésünkhöz tartozó összes bírálat megtekinthető a coospace-en, a BSc szakdolgozati szeminárium II / Diplomamunka konzultáció II. összevont színterekben. A környezettan/környezettudomány és a földtudományi szakos hallgatók hozzáadása a színtérhez folyamatban van. Azok, akik földrajzosként nem idén vették fel a tárgyakat és nem látják a színteret a coospace-en, írjanak e-mailt Kovács Gábor rendszergazdának, nevük és EHA-kódjuk alapján hozzáadjuk őket is a listához.

Kedves végzős BSc-s, MSc-s hallgatók!

A szakdolgozatok és diplomadolgozatok védésének ideje jÚnius 2-26. A védések tanszékenkénti bontásban lesznek, a hallgatókat témavezetőjük szerint osztottuk be az adott tanszékre. Időpontok az alábbiak:
Térképészeti és Geoinformatikai Tanszék:
jÚnius 3. A/521.
Társadalomföldrajzi és Urbanisztikai Tanszék:
2015. jÚnius 1. 8:00, C/II-es előadó
2015. jÚnius 5. 8:00, C/IV. Szabó Pál Zoltán terem
Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék:
jÚnius 4. 8:00, A/513.
Politikai Földrajzi, Fejlődési és Regionális Tanulmányok Tanszéke:
2015. jÚnius 2. Prinz terem
Földtudományi BSc-képzés:
jÚnius 26. A/513, (részletek hamarosan)
Környezettudományi BSc/MSc-képzés:
2015. jÚnius 17. 8:00, C/II előadó
Turizmus Tanszék:
2015. jÚnius 1. 8:00, C/IV. Prinz terem
2015. jÚnius 1. 8:00, A/408 Jeges Károly terem
További részletek később!

Végzős Hallgatóink figyelmébe!

Megkaptunk 114 szakdolgozatot és diplomamunkát, nekikezdtünk a bírálatok elkészítéséhez. A szóbeli védésekre alapvetően (a földtudományi képzés kivételével) a jÚnius 1. és 5. közötti kerül sor, a beosztás alapja a témavezető oktató tanszéke. Amit egyelőre rögzítettünk:
Turizmus Tanszék: jÚnius 1. hétfő (két csoportban)
Társadalomföldrajzi és Urbanisztikai Tanszék jÚnius 1. hétfő és jÚnius 5. péntek (a témavezetők szerinti bontásban)
A többi időpontot, bizottságokat és beosztást is hamarosan közöljük.
A bírálatokat elkészültük után a szakdolgozati szeminárium II. / diplomamunka konzultáció II. coospace-es színtereibe fogjuk feltölteni, aki ebben a félévben ezt a kurzust már nem vette fel, azokat hozzá fogjuk adni a résztvevőkhöz. Erre előreláthatólag csak a védés előtt 2-3 nappal kerül majd sor a legtöbb esetben.

Zagyi Nándor szigorlata

Időpont: 2015. május 20. 11:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Zagyi Nándor doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Ázsia regionális földrajza - Dr. Szabó Pál
Általános népességföldrajz - Dr. Pirisi Gábor
Vallásföldrajz - Dr. Bajmócy Péter
Helyszín: PTE TTK, Szabó Pál Zoltán terem (C/IV)
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

I. éves BSc hallgatók figyelem!

Már csak pár nap és kezdődik a természetföldrajzi terepgyakorlat (AFOLN19010*). A tárgy oktatói kedvcsinálónak küldik az alábbi képsort. Minden információ megtalálható a CooSpace felület vonatkozó színterében.

Sztrunga Erzsébet nyilvános doktori vitája

Időpont: 2015. május 15. 11:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Sztrunga Erzsébet nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: "A légiközlekedés Útvonalhatékonyságának fejlesztése az európai légtérben". A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: PTE-TTK, Prinz terem (C/IV)
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Figyelem!

2015. május 8-án, pénteken (a PhD konzultáció napán) 9 órától Dr. Dövényi Zoltán tart előadást "1816 - Az év, amikor nem volt nyár" - címmel.
Helyszín: C/IV. Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

II. éves PhD-hallgatók figyelem!

A 2014/2015-ös tanévben a májusi konzultáció időpontja 2015. május 8. (péntek). Az előadások a C épület Szabó Pál Zoltán teremében lesznek.
11:00- Dr. Dövényi Zoltán: Népességföldrajzi kutatási irányzatok és nemzetközi műhelyek
13:30- Dr. Pirisi Gábor: Településmenedzsment

I. éves PhD-hallgatók figyelem!

A 2014/2015-ös tanévben a májusi konzultáció időpontja 2015. május 8. (péntek). Az előadások a C épület Prinz teremében lesznek.
11.00- Dr. Pap Norbert: Körzet, rajon, régió

Pozsgai Emília szigorlata

Időpont: 2015. május 7. 14:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Pozsgai Emília doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Ásvány- és Kőzettan - Dr. Kercsmár Zsolt
Szedimentológia - Dr. Kovács János
Magyarország földtana - Dr. Barabás András
Helyszín: PTE TTK, Jeges Károly terem (A/408)
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tisztelt Kollégák, kedves Hallgatóink!

A 2015. április 15-18. közt Kolozsváron (BabeĹź-Bolyai Tudományegyetem) megrendezett XXXII. OTDK FiFöMa szekcióján a Földrajzi Intézet összesen 16 hallgatója vett részt.
A sikeres szereplésnek köszönhetően összesen 3 első helyet, 4 különdíjat, egy Cholnoky díjat és 1 harmadik helyet hoztak el hallgatóink (táblázat).
A szép eredményekhez mind a hallgatóknak, mind a témavezetőknek ezÚton is szeretettel gratulálunk!
Külön köszönjük a szekciókban részt vevő zsűrielnökök és zsűritagok (Prof. Geresdi István, Dr. Rudl József, Dr. Ronczyk Levente) munkáját is.

Figyelem!

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola, a Földtani és Metorológiai valamint a Természet- és Környezetföldrajzi Tanszékek és az SzKK Analitikai Kémia és Geoanalitikai Kutatócsoportja tisztelettel meghívja Önt Prof. DORIS NAGEL paleontológus "Population history of Upper Pleistocene mammals with the help of ancient DNA" című angol nyelvű előadására.
Időpont: 2015. április 28. (kedd) 11:00 óra
Helyszín: Szentágothai János Kutatóközpont B001. előadóterem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Kedves leendő PhD hallgatók!

A Földtudományok Doktori Iskola felvételit hirdet nappali és levelező tagozatra. A jelentkezés határideje: 2015. május 29. 12 óra. Kérjük a pályázati anyagokat a Doktori Iskola címére eljuttatni (7624 Pécs, IfjÚság Útja 6.).

Osvát Krisztina nyilvános doktori vitája

Időpont: 2015. április 23. 14:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Osvát Krisztina nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: "Aborigin Ausztrália - adalékok az aborigin kérdés társadalomföldrajzához". A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: PTE-TTK, Jeges Károly terem (A/408)
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Figyelem!

2015. április 24-én, pénteken (a PhD konzultáció napán) 9 órától Dr. Gulyás László tart előadást "Nyugat-Európában működik, Közép-Európában nem! Avagy autonómiák és autonómiakísérletek Európában, különös tekintettel a Kárpát- medencei problémákra" - címmel.
Helyszín: C/IV. Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

II. éves PhD-hallgatók figyelem!

A 2014/2015-ös tanévben a harmadik konzultáció időpontja 2015. április 24. (péntek). Az előadások a C épület Szabó Pál Zoltán teremében lesznek.
11:00- Dr. Erdősi Ferenc: Az európai közlekedés és területfejlesztés
13:30- Dr. Konrád Gyula: A terrénum szemlélet a földtanban és alkalmazása a Kárpát-medencében

I. éves PhD-hallgatók figyelem!

A 2014/2015-ös tanévben a második konzultáció időpontja 2015. április 24. (péntek). Az előadások a C épület Prinz teremében lesznek.
11.00- Dr. Aubert Antal: Regionális földrajzi vizsgálatok módszertana és eszközei

Meghívó

2015. április 22-én 14:00 órakor kerül sor Dr. Szabó Géza habilitációs előadásaira az E/421-es előadóban.
A tantermi előadás címe: Franciaország borvidékei és borturizmusa
A tudományos előadás címe: Termék és menedzsment innovációk a vidéki turizmus fejlesztésében
A habilitációs tézisek letölthetők itt.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Törzsök András munkahelyi vitája

Időpont: 2015. április 1. 14:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Törzsök András munkahelyi vitájára. Az értekezés címe: "Keszthely turizmusfejlődésének száz éve balatoni és országos kitekintéssel 1880-1980". A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, E/421 előadó
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Figyelem!

2015. március 27-én, pénteken (a PhD konzultáció napán) 9 órától Dr. Németh Ádám tart előadást "Etnikai diverzitás a XX-XXI. századi Baltikumban" - ímmel.
Helyszín: C/IV. Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Hegedüs Péter munkahelyi vitája

Időpont: 2015. március 25. 14:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Hegedüs Péter munkahelyi vitájára. Az értekezés címe: "Villámárvizek peremfeltételeinek numerikus modellezése a Mecsek kisvízgyűjtőinek példáján". A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, E/421 előadó
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

I. éves PhD-hallgatók figyelem!

A 2014/2015-ös tanévben a második konzultáció időpontja 2015. március 27. (péntek). Az előadások a C épület Prinz termében lesznek.
11:00- Dr. Wilhelm Zoltán: A társadalmi- gazdasági tér regionális természeti és környezeti problémái
13:30- Dr. Budai Tamás: Földtörténeti ciklusok
15:30- Dr. Rudl József: A településföldrajz fontosabb összefüggései

II. éves PhD-hallgatók figyelem!

A 2014/2015-ös tanévben a második konzultáció időpontja 2015. március 27. (péntek). Az előadások a C épület Szabó Pál Zoltán teremében lesznek.
11.00- Dr. Schweitzer Ferenc: Geomorfológia
13:30- Dr. Konrád Gyula: Környezetgeológia

Kedves földrajz Bsc-s hallgatók!

A Földrajzi Intézet Tanácsa 2015. március 12-én módosította a záróvizsga tételsort. Több pontosítást eszközöltünk, a törzstételek viszonylag csekély, a specializációk közül a területfejlesztés és a turizmus jelentősebb mértékben változott. Esetleges kérdéseitekkel forduljatok Pirisi Gáborhoz vagy az érintett specializációk felelőseihez.

Sztrunga Erzsébet munkahelyi vitája

Időpont: 2015. március 18. 14:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Sztrunga Erzsébet munkahelyi vitájára. Az értekezés címe: "A légiközlekedés Útvonalhatékonyságának fejlesztése az európai légtérben". A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, E/421 előadó
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Figyelem!

2015. február 27-én, pénteken (a PhD konzultáció napán) 9 órától Dr. Tessényi Judit (közgazdász, a Szerencsejáték Zrt. Szegedi Értékesítési Régiójának vezetője) tart előadást "Szerencsejáték és szenvedély - gazdaságföldrajzi megközelítésben" - ímmel. Helyszín: C/IV. Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

I. éves PhD-hallgatók figyelem!

A 2014/2015-ös tanévben a februári konzultáció időpontja 2015. február 27. (péntek). Az előadások a C épület Prinz termében lesznek.
11:00- Dr. Nagyváradi László: A távérzékelés, mint kutatási módszer a földtudományokban
13:30- Dr. Gyuricza László: Az idegenforgalmi földrajz természetföldrajzi alapjai
15:00- Dr. Pirisi Gábor: A nemzetközi regionális integrációk és a világgazdaság térszerkezete

II. éves PhD-hallgatók figyelem!

A 2014/2015-ös tanévben a februári konzultáció időpontja 2015. február 27. (péntek). Az előadások a C épület Szabó Pál Zoltán teremében lesznek.
11.00- Dr. Pap Norbert: Politikai és közigazgatási földrajz
13:30- Dr. Fábián Szabolcs Ákos: Természeti veszélyek
15:30- Dr. Pap Norbert: Terület- és településfejlesztés

Kitanics Máté nyilvános doktori vitája

2015. február 19. 14:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Kitanics Máté nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: "A Magyarországra irányuló horvát migráció a 16-18. században". A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: PTE-TTK, Jeges Károly terem (A/408)
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Pécz Tibor doktori szigorlata

Időpont: 2015. február 12. 14:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Pécz Tibor doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Magyarország természetvédelme - Dr. Penksza Károly
Magyarország környezetvédelme - Dr. Gálosi-Kovács Bernadett
Globális világproblémák - Dr. Hajnal Klára
Helyszín: PTE TTK, Jeges Károly terem (A/408)
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Meghívó!

Sarkadi Noémi doktori szigorlata

Időpont: 2015. február 5. 12:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Sarkadi Noémi doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Meteorológia - Dr. Tasnádi Péter
Távérzékelés - Dr. Nagyváradi László
Geoinformatika - Dr. Gyenizse Péter
Helyszín: PTE TTK, E/421 előadó
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Prinz Gyula díj

A Földrajzi Intézet 1998 óta ítéli oda minden évben legrangosabb kitüntetését, a Prinz Gyula díjat, professzori és ifjÚsági kategóriákban. A díjat ünnepélyes körülmények között dr. Páva Zsolt Pécs MJV polgármestere adja át 2015. január 28-án, szerdán. Minden kedves érdeklődőt várunk! Részletes program letölthető innen.

Nyílt Nap a TTK-n!

A Természettudományi Kar idén is megrendezi a pályaválasztás előtt állóknak szóló, az alapképzéseket és persze a kar egészét bemutató nyílt napját.
Időpontja: 2015. Január 20. kedd 11:00
A rendezvény helyszíne: PTE Szentágothai János Kutatóközpont előadóterme.
A központi tájékoztató után előadásokkal és laborlátogatásokkal várjuk az érdeklődőket az intézetben (részletes program később) További információk képzéseinkről itt, a technikai részletek pedig itt
A nyílt nap intézeti programja:
"Mire jó egy homokozó?" - bemutató az áramlástani terepasztallal (Dr. Czigány Szabolcs, D. ép. alagsor, áramlástani labor)
"Mammutok Pécsett?" - tárlatvezetés geológus-szemmel (Dr. Kovács János, C. ép. 4. emelet folyosó)
"Mégis, mit adhat Neked a Földrajzi Intézet?" - szakspecifikus tájékoztató (Dr. Pirisi Gábor, C. ép 4. emelet Prinz-terem)
"A földrajz a mindennapokban" - kedvcsináló szakmai előadás (Dr. Pirkhoffer Ervin, C. ép 4. emelet Prinz-terem)

Záróvizsgázók figyelem!

A szakdolgozatok védését az alábbiak szerint bonyolítjuk le:

Turizmus Tanszék (elnök: Aubert Antal):
január 26. 9:00
Marosy Barbara, Riba Gergely, Zakócs Gábor, Bojcsev Szimone, Mert Gergő, Wachtler József, Hatvani Péter

Társadalomföldrajz és Politikai földrajz összevont (elnök: Trócsányi András):
január 19. 8:00
Rékasi Sándor, Karádi Enikő, Szemesi László, Mári Dávid, Simon Edina, Molnár Tamás, Fonyódi Gergely, Ternai Etelka

Környezettan és Geoinformatika összevont (elnök: Lóczy Dénes):
január 19. 8:00
Szentandrássy Károly BendegÚz, Kerbel Bence, Makk Brigitta, Gaál Bence, Gáborfi Krisztián, Anzil Jeniffer

Földtudományi (elnök: Budai Tamás):
január 29. 8:00
Fehér Kristóf, Kovács Szandra, Nagy Péter, Salamon Attila, Borbás Eszter, Hochrein Bence, Ă“bert Viktor, Juk Tímea

(utóbbi összevont szakdolgozat-védés és záróvizsga, a hallgatók előbb megvédik a szakdolgozatot, majd tételt hÚznak záróvizsgára)

Mindenkinek eredményes felkészülést kívánunk!

Marton Gergely nyilvános doktori vitája

2014. december 11. 11:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Marton Gergely nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: "A rendszerszemléletű turizmusfejlesztés koncepciója egy urbánus és egy rurális desztináció példáján". A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: PTE BTK-TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Mérei András nyilvános doktori vitája

Időpont: 2014. december 10. 14:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Mérei András nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: "A német-délszláv etnikai kontaktzóna - Történeti és etnikai földrajzi vizsgálat a jugoszláv térségben". A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: PTE TTK, C/I. előadóterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Figyelem!

2014. december 12-én, pénteken (a PhD konzultáció napán) 9 órától Dr. Nagy Miklós Mihály tart előadást "Az I. világháborÚ földrajza" - ímmel. Helyszín: C/IV. Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

I. éves PhD-hallgatók figyelem!

A 2014/2015-ös tanévben a decemberi konzultációjának idő˜pontja 2014. december 12. (péntek). Az előadások a C épület Prinz termében lesznek.
11:00-12:30: Dr. Hajnal Klára: Fenntartható fejlődés
13:30-15:00: Dr. Budai Tamás: A történelem réteglapokon: a földtörténeti idő

II. éves PhD-hallgatók figyelem!

A 2014/2015-ös tanévben a decemberi konzultációjának idő˜pontja 2014. december 12. (péntek). Az előadások a C épület Szabó Pál Zoltán teremében lesznek.
10:45-12:15: Dr. Gyenizse Péter: Számítógépes térképszerkesztés
13:30-15:00: Dr. Tésits Róbert: Tudományos művek szerkezeti, módszertani és formai követelményei

Geo szakhét összefoglaló videó!


Dr. Nagy Miklós Mihály nyilvános doktori vitája

Időpont: 2014. december 4. 14:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Dr. Nagy Miklós Mihály nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: "Magyarország hadtörténeti földrajza (A magyar hadtörténelem földrajzi alapjai)". A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: BTK-TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Figyelem!

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Jiri Preis "Geography of HIV/AIDS in the world" ímű angol nyelvű előadására.
Időpont: 2014. november 25. (kedd) 14:00 óra
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem C/II. előadóterem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Horváth Zoltán doktori szigorlata

Időpont: 2014. november 27. 14:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Horváth Zoltán doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Térinformatika - Dr. Pirkhoffer Ervin
Távérzékelés - Dr. Milics Gábor
Sportföldrajz - Dr. Dövényi Zoltán
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem, PTE TTK, Jeges Károly terem (A/408)
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Figyelem!

2014. november 28-án, pénteken (a PhD konzultáció napán) 9 órától Dr. Pete József, PhD (Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma) tart előadást "Vallás és vallásosság Magyarországon a 21. század elején" - ímmel. Helyszín: C/IV. Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Via Futuri 2014 Nemzetközi Konferencia!

Az idei ViaFuturi a PTE KTK-n folyó TÁMOP kutatások köré csoportosult, így a hagyományos ViaFuturis témakörök (közösség, fenntarthatóság, energiagazdálkodás) kiegészülnek versenyképességi kutatásokkal, előadásokkal.
Időpont: 2014. november 27-28.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécs, Rákóczi u. 80 (bejárat a Vasvári Pál utca felől)
Részletes program itt.

I. éves PhD-hallgatók figyelem!

A 2014/2015-ös tanévben a novemberi konzultációjának időpontja 2014. november 28. (péntek). Az előadások a C épület Prinz termében lesznek.
11:00-12:30: Dr. Lóczy Dénes: KultÚrtájak értékelése
13:30-15:00: Dr. Trócsányi András: Kulturális földrajz

II. éves PhD-hallgatók figyelem!

A 2014/2015-ös tanévben a novemberi konzultációjának időpontja 2014. november 28. (péntek). Az előadások a C épület Szabó Pál Zoltán teremében lesznek.
11:00-12:30: Dr. Aubert Antal: Regionális földrajzi vizsgálatok módszertana és eszközei
13:30-15:00: Dr. Szabó Géza: Magyarország tájértékelése és környezetminősítése
15:30-17:00: Dr. Fodor István: Környezetvédelem az EU politikájában

Kedves Kollégák, Kedves Hallgatók!

A PTE TTK Földrajzi Intézete szeretettel meghívja Őnöket a jövőheti GEO szakhét programjaira! Az előadások mellett OTDK házi védés, főzőverseny, geocaching, GIS-Day, labdarÚgó bajnokság, karriernap és egyéb érdekes programok várnak minden érdeklődőt. A szakhét részletes programja itt megtalálható.

GIS Day, a Térinformatika Nemzetközi Napja a Pécsi Tudományegyetemen november 19-én!

2014. november 19én ismét GIS day a Pécsi Tudományegyetemen. A térinformatika napján világszerte egyre több szervezet rendezi meg a tudományterületet népszerűsítő programot. A PTE TTK Földrajzi Intézet hallgatóinak és oktatóinak közreműködésével a több mint 15 éves mÚltra visszanyÚló, nemzetközi rendezvénysorozatból a PTE az idén sem marad ki.
Részletes programm: itt.

Dr. Gálné Horváth Ildikó nyilvános doktori vitája

Időpont: 2014. november 13. 14:30

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Dr. Gálné Horváth Ildikó nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: "A Hódmezővásárhely környéki tanyák és tanyaközpontok vizsgálata a tér és idő összefüggésében". A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: PTE TTK, Jeges Károly terem (A/408)
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Orosz Éva doktori szigorlata

Időpont: 2014. november 13. 13:30

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Orosz Éva doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Általános településföldrajz - Dr. Csapó Tamás
Regionális politika - Dr. Reményi Péter
Régió- és településmarketing - Dr. Szabó Géza
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem, BTK-TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Meghívó!

A PTE TTK Földrajzi Intézet és a Pannon Tálentum Alapítvány bemutatja a Geopolitika a 21. században sorozat keretében Dr. N. Rózsa Erzsébet, A Magyar Külügyi és Külgazdasági Intézet Tudományos Főmunkatársa, Az Iszlám Állam (IS) ímű előadását.
Az előadás időpontja: 2014.11.11. 14.00
Helyszín: PTE TTK Kari Tanácstarem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Felhívás – OTDK házi konferencia!

A PTE TTK Földrajzi Intézet a XXXII. OTDK házi fordulóját a Földrajzos Szaknapok keretein belül november 17-én hétfőn, előre láthatólag 13 órától rendezi meg.
Ezzel kapcsolatban jelentkezni Dr. Csapó Jánosnál lehet a hallgató nevével, előadás ímmel és a témavezető nevével ellátva e-mailben (csapoj [k] gamma [p] ttk [p] pte [p] hu) legkésőbb november 3. hétfőig.


Figyelem!

2014. november 7-én, pénteken (a PhD konzultáció napán) 9 órától Dr. Pirisi Gábor tart előadást "Az IGU földrajzi konferenciáiról - társadalomföldrajzi nézőpontból" - ímmel. Helyszín: C/IV. Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

I. éves PhD-hallgatók figyelem!

A 2014/2015-ös tanévben az őszi félév második konzultációjának időpontja 2014. november 7. (péntek). Az előadások a C épület Prinz termében lesznek.
11:00-12:30: Dr. Nagyváradi László: magyarországi természetföldrajzi kutatások története
13:30-15:00: 13:00-14:30: Majdánné Dr. Mohos Mária: Határmenti térségek a Kárpát- medencében
16:00-17:30: Dr. Trócsányi András: Bevezetés a földrajztudomány rendszerébe; társadalomföldrajzi műhelyek

II. éves PhD-hallgatók figyelem!

A 2014/2015-ös tanévben az őszi félév második konzultációjának időpontja 2014. november 7. (péntek). Az előadások a C épület Szabó Pál Zoltán teremében lesznek.
11:00-12:30: Dr. Schweitzer Ferenc: A földrajztudomány helye, kihívásai a harmadik évezredben. Természet-földrajzi műhelyek Magyarországon
13:30-15:00: Rudlné Bank Klára: A fenntartható fejlődés az energiagazdaság szemszögéből

Sztrunga Erzsébet doktori szigorlata

Időpont: 2014. október 30. 14:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Sztrunga Erzsébet doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Általános közlekedésföldrajz - Dr. Tiner Tibor
Általános társadalomföldrajz - Dr. Pirisi Gábor
Európa társadalomföldrajza - Dr. Aubert Antal
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, A/408-as (Jeges Károly) terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Hallgatói fórum a földrajzi intézetben!

Időpont: október 21 kedd 15:30

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén ősszel is hallgatói fórumot szervezünk valamennyi, az intézetünk által szervezett képzésen tanuló hallgatónk számára. A fórumon egyfelől támpontokat szeretnénk adni a decemberben esedékes szakirány-választásokhoz, másfelől szeretnénk megkérdezni a Ti véleményeteket: mi az oka a jelentős lemorzsolódásnak, hol láttok problémákat a képzéseinkkel? Véleményetek szerint mi az oka annak, hogy aránylag kevesen, és sokszor nagy csÚszásokkal végzik el a földrajzi és a földtudományi alapképzéseinket? Hogyan lehetne változtatni ezen, miben tud az intézet és a kar segítséget nyÚjtani? A fórum tapasztalatait szeretnénk felhasználni egy jelenleg futó kari kezdeményezés kidolgozása során
Helyszín: Prinz terem


FIGYELEM!

A Központi Statisztikai Hivatal, a Területi Statisztika és a Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskola 2014. október 17-én tudományos konferenciát szervez TERÄ‚Ĺ›LETI PROBLÉMÁK MAGYARORSZÁGON STATISZTIKAI MEGKŐZELĂŤTÉSBEN témakörben. Az ülés programja itt érhető el. Az ülés mindenki számára nyitott, a teljes programot azonban csak a regisztrációval rendelkező résztvevőknek tudjuk biztosítani. Regisztrációra korlátozott számban a rendezvény előtt a helyszínen van lehetőség.


Meghívó!

Sebők Marianna munkahelyi vitája

Időpont: 2014. október 16. 14:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Sebők Marianna munkahelyi vitájára. Az értekezés címe: "Munkerő-piaci mobilitás Magyarországon, avagy térbeli mobilitás kihívásai napjainkban". A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, Jeges Károly terem (A/408)
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Osvát Krisztina munkahelyi vitája

Időpont: 2014. október 15. 14:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Osvát Krisztina munkahelyi vitájára. Az értekezés címe: "Az aborigin kérdés társadalomföldrajza". A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, C/I. előadóterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Kitanics Máté munkahelyi vitája

Időpont: 2014. október 14. 11:15

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Kitanics Máté munkahelyi vitájára. Az értekezés címe: "A Magyarországra irányuló horvát migráció a 16-18. században". A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, A/513 terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Csirmaz Kálmán doktori szigorlata

Időpont: 2014. október 1. 13:30

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Csirmaz Kálmán doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Meteorológia és éghajlattan - Dr. habil. Ács Ferenc
Magyarország éghajlata - Dr. Pongrácz Rita
Távérzékelés - Dr. habil Nagyváradi László
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, E/303-as terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sebők Marianna doktori szigorlata

Időpont: 2014. október 2. 14:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Sebők Marianna doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Magyarország terület- és településfejlesztése - Dr. habil Pap Norbert
Településmenedzsment - Dr. László Mária
Terület- és településfejlesztés - Dr. Pirisi Gábor
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, Jeges Károly terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

FIGYELEM!

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Dr. Francesco Holecz (PhD, SARMAP Company, Svájc) "Environmental Change Detection Using SAR Data" ímű angol nyelvű előadására.
Időpont: 2014. szeptember 30. (kedd) 14:00 óra
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem C/II. előadóterem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


FIGYELEM!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a IX. Magyar Politikai Földrajzi Konferenciára.
A konferencia helyszíne: PTE TTK Földrajzi Intézet, Pécs IfjÚság u. 6.
Időpontja: Október 3-4. A részletes programot itt tekinthetik meg.


Figyelem!

2014. szeptember 26-án, pénteken (a PhD konzultáció napán) 9 órától Mánfai György tart előadást "Vörös sziklák, sivatagok, különleges tájak a kenguruk és koalák földjén" - ímmel. Helyszín: C/IV. Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

I. éves PhD-hallgatók figyelem!

A 2014/2015-ös tanévben a szeptemberi konzultáció időpontja 2014. szeptember 26. (péntek). Az előadások a C épület Prinz termében lesznek.
11:00-12:30: Dr. Geresdi István: Matematikai, statisztikai módszerek a geográfiában
13:30-15:00: Dr. Pap Norbert: Tudományos projektek tervezése és menedzselése

II. éves PhD-hallgatók figyelem!

A 2014/2015-ös tanévben a szeptemberi konzultáció időpontja 2014. szeptember 26. (péntek). Az előadások a C épület Szabó Pál Zoltán teremében lesznek.
11:00-12:30: Dr. Szilágyi István: a politika és tudomány kapcsolata

Figyelem!

A Földtudományok Doktori Iskola pótfelvételi elbeszélgetésének tervezett időpontja: 2014.09.17 11:00. Helyszíne az E/501-es iroda. Megjelenés az alkalomhoz illő öltözetben.

Mérei András munkahelyi vitája

Időpont: 2014. szeptember 18. 14:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Mérei András munkahelyi vitájára. Az értekezés címe: "A német-délszláv etnikai kontaktzóna - történeti és etnikai földrajzi vizsgálat a jugoszláv térségben". A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Jeges Károly terem (A/408)
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Aranyossyné Szegedi Andrea nyilvános doktori vitája

Időpont: 2014. szeptember 16. 13:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Aranyossyné Szegedi Andrea nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: "Az orosz exklávé, Kalinyingrád oblaszty helyzete a környező országok EU és NATO csatlakozását követően – a turizmus mint kitörési lehetőség". A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: PTE BTK-TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Egyetemi tanári kinevezés!

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a mai napon szeptember 1-jei hatállyal egyetemi tanárrá nevezte ki intézetünk tanszékvezető docensét, igazgatóhelyettesét, Dr. Lóczy Dénest. Kinevezéséhez ezÚton is szívből gratulálunk!

Kedves leendő PhD hallgatók!

A Földtudominyok Doktori Iskola pótfelvételit hirdet levelező tagozatra jelentkezők, valamint egyéni felkészülők számára. A jelentkezés határideje: 2014. augusztus 30. Kérjük a pályázati anyagokat a Doktori Iskola ímére elküldeni (7624 Pécs, IfjÚság Útja 6).

Meghívó!

Figyelem!

A Magyar Földrajzi Társaság 138. Közgyűlése 2014. jÚnius 28-án zajlott le Szekszárdon. Az MFT Dél-DunántÚli Osztálya képviseletében Gyenizse Péter ezen eseményen vehette át a megtisztelő"A földrajz népszerűsítésért vándordíjat". Az indoklás szerint "a tudományos ismeretterjesztésben végzett eredményes munkájukért, a földrajz és rokontudományok eredményeit bemutató előadások szervezéséért". A vándordíj 2012 után másodszor került a Dél-DunántÚli Osztály birtokába. Az Osztály elnöke és titkára ezÚton is köszönetet mond minden kollégának, aki előadásaival hozzájárult a programok gazdagításához és az ismeretterjesztéshez az elmÚlt években.
Őrömmel tudatjuk, hogy Erdősi Ferenc professzor emeritus a Magyar Földrajzi Társaság 138. Közgyűlésén "Lóczy Lajos Emlékérem" kitüntetésben részesült a "a magyar geográfia felemelkedése érdekében végzett több évtizedes példamutató munkásságáért, oktatói és kutatói tevékenységéért, a társadalom- és gazdaságföldrajz korszerűsítése terén elért hazai és nemzetközi eredményeiért, a Magyar Földrajzi Társaság önzetlen szolgálatáért.

Gálné Horváth Ildikó munkahelyi vitája

Időpont: 2014. jÚlius 2. 11:30

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Gálné Horváth Ildikó munkahelyi vitájára. Az értekezés címe: "A Hódmezővásárhely környéki tanyák és tanyaközpontok vizsgálata a tér és időviszonyában". A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: PTE BTK-TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Nagy Miklós Mihály munkahelyi vitája

Időpont: 2014. jÚlius 1. 14:30

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Nagy Miklós Mihály munkahelyi vitájára. Az értekezés címe: "Magyarország hadtörténeti földrajza (A magyar hadtörténelem földrajzi alapjai)". A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: PTE BTK-TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Németh Sándor nyilvános doktori vitája

Időpont: 2014. jÚlius 1. 11:15

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Németh Sándor nyilvános doktori vitáára. Az értekezés címe: "Bük és Csepreg összehasonlító településföldrajza". A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: PTE BTK-TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Marton Gergely munkahelyi vitája

Időpont: 2014. jÚnius 25. 13:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Marton Gergely munkahelyi vitájára. Az értekezés címe: "A környezet alapÚ turizmusfejlesztés modellje egy urbánus és egy rurális desztináció példáján". A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: PTE BTK-TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Nagy Adrienne nyilvános doktori vitája

Időpont: 2014. jÚnius 25. 14:30

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Nagy Adrienne nyilvános doktori vitáára. Az értekezés címe: "A kastélyhasznosítás regionális jellemzői az Észak- Magyarországi Idegenforgalmi Régióban, különös tekintettel a turizmusra". A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: PTE BTK-TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Szűcs János nyilvános doktori vitája

Időpont: 2014. jÚnius 18. 11:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Szűcs János nyilvános doktori vitáára. Az értekezés címe: "Településkörnyezet állapotvizsgálata terjedési modell és matematikai statisztikai módszerek alkalmazásával(városi esettanulmány)". A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: PTE BTK-TTK Vargha Damján konferenciaterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Palotás Klára nyilvános doktori vitája

Időpont: 2014. jÚnius 19. 12:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Palotás Klára nyilvános doktori vitáára. Az értekezés címe: "A szarmata üledékképződés vizsgálata a Budai-hegységben és környékén". A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: PTE BTK-TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Kedves végzős Környezettan BSc, Környezettudományi MSc hallgatók!

A szakdolgozatok és diplomadolgozatok védésének ideje jÚnius 18. További részletek
itt.

Németh Ádám nyilvános doktori vitája

Időpont: 2014. jÚnius 4. 11:30

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Németh Ádám nyilvános doktori vitáára. Az értekezés címe: "Etnikai homogenizálódás, fragmentálódás és polarizálódás a XX-XXI. századi Baltikumban". A disszertáció és a tézis elérhetőa linkre kattintva.
Helyszín: PTE BTK-TTK Vargha Damján konferenciaterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Figyelem!

A Földtudományok Doktori Iskola felvételi elbeszélgetésének jelenleg tervezett időpontja: 2014.06.30 10:00. Helyszíne az E/501-es iroda. Megjelenés az alkalomhoz illő öltözetben.

Polgármesteri Ősztöndíj

A Földrajzi Intézet örömmel értesült arról, hogy doktoriskolánk nappali tagozatos hallgatója, Alpek B. Levente kiemelkedőtanulmányi és kutatási eredményei elismeréseként Pécs Megyei JogÚ Város Őnkormányzata Közgyűlése Oktatási és Kulturális Bizottsága, Polgármesteri Ősztöndíjban részesítette. A elismeréshez ez Úton is gratulálunk!

Kedves végzős BSc-s, MSc-s hallgatók!

A szakdolgozatok és diplomadolgozatok védésének ideje jÚnius 2-6. A védések tanszékenkénti bontásban lesznek, a hallgatókat témavezetőjük szerint osztottuk be az adott tanszékre. Időpontok az alábbiak:
Térképészeti és Geoinformatikai Tanszék:
jÚnius 05.
Társadalomföldrajzi és Urbanisztikai Tanszék:
jÚnius 5.
jÚnius 6.
Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék: meghívó
jÚnius 3.
Politikai Földrajzi, Fejlődési és Regionális Tanulmányok Tanszéke:
jÚnius 4.
Földtani és Meteorológiai Tanszék:
jÚnius 2.
Turizmus Tanszék:
jÚnius 2.
További részletek később!

Figyelem!

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Thomas Ian Wildey (Dupont, Baltimore, Egyesült Államok) "DuPont Crop Protection: Discovery and Research in Nutshell" cimű angol nyelvű előadására.
Időpont: 2014. május 16. péntek 10:00 óra
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem C/IV Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Kedves záróvizsga előtt álló geográfus hallgatók!

A Földrajzi Intézet korábbi ígéretéhez híven az Új tételsorral, és különösen annak kötelezően választható tárgyakhoz kötődőelemeivel kapcsolatban konzultációs lehetőséget biztosít a hallgatók részére. Az egyes tételek kapcsán érintett oktatók az alábbi időben és helyen fognak rendelkezésre állni és iránymutatást adni, valamint válaszolni a kérdésekre:
- Trócsányi András: május 12. hétfő8.00-12.00 Prinz terem
- Pap Norbert: május 13. kedd 10:00-12:00 E/331
- Konrád Gyula: május 13. kedd 13:00-15:00 E/333
- Szabó Géza: május 14-én szerda 10-12 Prinz terem
- Dövényi Zoltán: május 14. szerda 13:00-15:00 Prinz terem
- Aubert Antal: május 19. hétfő9.00-10.00 Prinz terem
- Pirisi Gábor május 30. 11:00-13:00 Prinz terem
Mindenkinek eredményes felkészülést kívánunk!

Figyelem!

2014. május 9-én, pénteken (a PhD konzultáció napán) 9 órától Dr. Kerezsi Klára tart előadást "A társadalmi távolság konfliktusai: a roma és nem roma együttélés kriminológiai vonatkozásai" - ímmel. Helyszín: C/IV. Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

I. éves PhD-hallgatók figyelem!

A májusi konzultáció időpontja 2014. május 9. (péntek). Az előadások a C épület Prinz termében lesznek.
11:00-12:30: Dr. Pap Norbert: Körzet, rajon, régió
13:30-15:00: Dr. Budai Tamás: A történelem réteglapokon: a földtörténeti idő

II. éves PhD-hallgatók figyelem!

A májusi konzultáció időpontja 2014. május 9. (péntek). Az előadások a C épület Szabó Pál Zoltán teremében lesznek.
11:00-12:30: Dr. Dövényi Zoltán: Népességföldrajzi kutatási irányzatok és nemzetközi műhelyek
13:30-15:30: Dr. Lovász György: A víz szerepe a magyar társadalom fejlődésében terrénum szemlélet a földtanban és alkalmazása a Kárpát-medencében
16:00-17:30: Dr. Szilágyi István: A politika és a tudomány kapcsolata

Kedves Végzős Hallgatók!

Néhány fontos előzetes információval szolgálunk:
- A szakdolgozatokat/diplomamunkákat továbbra is két példányban, valamint elektronikusan, cd-n kell leadni. Könnyítésképpen az egyik példánynak kell csak feketébe kötött, "ünnepélyes" külsőt kapnia, a másik példány készülhet egyszerű spirálkötéssel.
- A beérkezett diplomamunkákat a témavezetőés egy az intézet által kijelölt opponens bírálja. Munkatársaink igyekeznek a bírálatokat minél hamarabb elkészíteni, és visszajuttatni még a védés előtt, de erre várhatóan csak 2-3 nappal a védés előtt kerül majd sor sokszor.
- A dolgozatot mindenki a témavezetőtanszékén szervezett bizottság előtt védi. Ezeknek konkrét dátumát csak május 9. után alakítjuk ki, de biztos, hogy valamennyi a jÚnius 2. és 6. közötti héten lesz.
- A záróvizsga bizottságokhoz a kar készíti el a jelentkezett hallgatók beosztását, ezeknek már van kitűzött időpontja, amennyiben a kar is jóváhagyja döntésünket, a BSc-záróvizsgára jÚnius 25-én szerdán, az MSc-záróvizsgára jÚnius 26-án csütörtökön kerül majd sor.
- Korábbi ígéretünkhöz híven a záróvizsga tételsorokkal kapcsolatban egyes oktatókkal szervezett keretek között konzultációs lehetőséget biztosítunk, amelynek részletei kidolgozás alatt vannak. Várható időpont a vizsgaidőszak második hete.
- Kérjük, mindenki ügyeljen arra, hogy a geográfus MSc záróvizsga-ételsora alaposan átalakult, honlapunkon már jó ideje az Új, érvényes verzió szerepel.

Mindenkinek eredményes felkészülést kívánunk!

Figyelem!

2014. április 25-én, pénteken (a PhD konzultáció napán) 9 órától Dr. Németh Zsolt tart előadást "Magyarország népesedési helyzete a népszámlálási adatok tükrében" - ímmel. Helyszín: C/IV. Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

I. éves PhD-hallgatók figyelem!

áprilisi konzultáció időpontja 2014. április 25. (péntek). Az előadások a C épület Prinz termében lesznek.
11:00-12:30: Dr. Császár Zsuzsa: Az oktatásföldrajz helye a geográfiában és vizsgálati módszerei
13:30-15:30: Dr. Lovász György: Tematikus térképészet a természetföldrajzban
16:00-17:30: Dr. Pirisi Gábor: A nemzetközi regionális integrációk és a világgazdaság térszerkezete

II. éves PhD-hallgatók figyelem!

Az áprilisi konzultáció időpontja 2014. április 25. (péntek). Az előadások a C épület Szabó Pál Zoltán teremében lesznek.
11:00-12:30: Dr. László Mária: Településmenedzsment
13:30-15:00: Dr. Konrád Gyula: A terrénum szemlélet a földtanban és alkalmazása a Kárpát-medencében

XIV. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencia

2014. április 23-25. között a PTE Természettudományi Kara rendezi a XIV. OFKD-t, amelyen huszonegy szekcióban körülbelül kettőszáz előadás hangzik el. A megnyitóra április 23-án 13:00 órakor a Vargha Damján Konferenciateremben kerül sor.
Minden érdeklődőt szeretettel vár a szervezőbizottság!
A konferencia programja

Zsolnay Vilmos-Díj

A Földrajzi Intézet örömmel értesült arról, hogy megbecsült tagának és életének hűséges krónikásának, Mánfai György fotóművésznek kiemelkedő művészeti tevékenységéért Pécs Megyei JogÚ Város képviselő-testülete Zsolnay Vilmos-Díjat adományozott. A kitüntetéshez ez Úton is gratulálunk!

Dr. Lehmann Antal mellszobrának felavatása

Április 9-én került sor a pécsi Pintér-kert arborétumban Dr. Lehmann Antal mellszobrának ünnepélyes felavatására. A Prinz Gyula díjas néhai kollégánk évtizedeken keresztül volt meghatározó alakja a pécsi földrajzi tanárképzésnek, komplex látásmódával hallgatók ezreit tanította meg a Föld és a természet szeretetére. A Duna-Dráva Nemzeti Park egyik alapítójaként és elsőigazgatójaként kiemelkedőszerepet átszott a régió környezet- és természetvédelmének szervezeti és tartalmi fejlesztésében. Az erdők szerelmeseként ismerték és szerették kollégái, akiknek nevében az ünnepségen igazgatónk, Dr. Aubert Antal mondott rövid beszédet. Lehmann Antal emlékét szobra mellett (amely Prinz Gyula mellszobra és Tóth József nemrégiben átadott domborműve mellett immár a harmadik, geográfusok előtt tisztelgőemlékmű a városban) az intézetben a könyvtári hagyatékát őrzőemlékszoba és egy kisebb állandó tárlat tartja életben.

Németh Ádám munkahelyi vitája

Időpont: 2014.április 16. 12:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Németh Ádám munkahelyi vitáára. Az értekezés címe: "Etnikai homogenizálódás, fragmentálódás és polarizálódás a XX-XXI. századi Baltikumban". A tézis elérhetőa linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem PTE-TTK A/513-as terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Meghívó

2014. április 17-én 11:00 órakor kerül sor Dr. Kovács János habilitációs előadásaira a PTE Vargha Damján konferenciateremben.
A tantermi előadás címe: Vulkanológia (Vulkanogén üledékek földtana)
A tudományos előadás címe: Pliocén-pleisztocén paleokörnyezeti rekonstrukció paleotalajok és ősmaradványok ásványtani-geokémia adatai alapán
A habilitációs tézisek letölthetők itt.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Meghívó

2014. április 9-én 11:00 órakor kerül sor Dr. Csapó ános habilitációs előadásaira a PTE TTK C/IV Prinz teremben.
A tantermi előadás címe:Az Európai Unió turizmusának saátosságai-trendek, perspektívák a 21. században
A tudományos előadás címe: A turizmus területi különbségeinek települési szintű összefüggései a Dél-DunántÚlon
A habilitációs tézisek letölthetők itt.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Kiss Katalin nyilvános doktori vitája

Időpont: 2014. április 3. 11:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Kiss Katalin nyilvános doktori vitáára. Az értekezés címe: "A HAZAI KIS- ÉS KŐZÉPVÁLLALKOZÁSOK NŐVEKEDÉSÉT BEFOLYÁSOLÄ‚â€Ĺ› EGYÉNI ÉS VÁLLALATI TÉNYEZŐK". A disszertáció és a tézis elérhetőa linkre kattintva.
Helyszín: PTE BTK-TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Meghívó

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai nevében tisztelettel meghívom Dr. Lehmann Antal szobrának avató ünnepségére. A szobor Trischler Ferenc szobrászművész alkotása.
Időpont: 2014. április 9. 11 óra
Helyszín: Pintér-kert Arborétum (Pécs, Tettye tér 9.) Avató beszédet mond: Závoczky Szabolcs, igazgató, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága, Dr. habil Aubert Antal egyetemi docens, intézetigazgató, PTE TTK Földrajzi Intézet, Dr. Papp Tivadar a Mecseki Erdészeti Zrt. nyugalmazott vezérigazgató helyettese, ímzetes egyetemi tanár

Tisztelt Kollégák, Hallgatók!

Őrömmel tájékoztatjuk a szakmai megvalósítókat, hogy két svájci vállalat szakmai gyakorlati lehetőséget biztosít a Pécsi Tudományegyetemen tanuló hallgatók számára. A pályázati lehetőségekről további információk a letölthetődokumentumban találhatóak.

Figyelem!

2014. március 28-án, pénteken (a PhD konzultáció napán) 9 órától Dr. Trócsányi András tart előadást "A poszt-apartheid korszak társadalomföldrajzi mérlege - két évtizeddel a Dél-Afrikai rendszerváltás után" - ímmel. Helyszín: C/IV. Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

I. éves PhD-hallgatók figyelem!

A márciusi konzultáció időpontja 2014. március 28. (péntek). Az előadások a C épület Prinz termében lesznek.
11:00-12:30: Dr. Gyuricza László: Az idegenforgalmi földrajz alapjai
13:30-15:30: Dr. Lóczy Dénes: KultÚrtájak értékelése

II. éves PhD-hallgatók figyelem!

A márciusi konzultáció időpontja 2014. március 28. (péntek). Az előadások a C épület Szabó Pál Zoltán teremében lesznek.
11:00-12:30: Dr. Pap Norbert: Terület-és településfejlesztés
13:30-15:00: Dr. Pap Norbert: Politikai és közigazgatási földrajz

Szeberényi József nyilvános doktori vitája

Időpont: 2014. március 27. 12:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Szeberényi József nyilvános doktori vitáára. Az értekezés címe: "A DÉLKELETI-BŐRZSŐNY ÉS A VISEGRÁDI-SZOROS GEOMORFOLÄ‚â€Ĺ›GIAI SZINTJEINEK KAPCSOLATA". A disszertáció és a tézis elérhetőa linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem, C/II.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Meghívó

2014. március 17-én 11:00 órakor kerül sor Dr. Gyuricza László habilitációs előadásaira a BTK-TTK Kari Tanácsteremben.
A tantermi előadás címe: A természeti adottságok szerepe a turizmusban
A tudományos előadás címe: A szlovén-magyar határvidék turizmusföldrajzi vizsgálata
A habilitációs tézisek letölthetők itt.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Patocskai Mária nyilvános doktori vitája

Időpont: 2014. március 6. 11:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Patocskai Mária nyilvános doktori vitáára. Az értekezés címe: "Ä‚őĂ„Ä…ÄąşvegházhatásÚ gázok vizsgálata és azok kibocsátását meghatározó szemléletmódok feltárása Baán és környékén". A disszertáció és a tézis elérhetőa linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem, BTK-TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Figyelem!

2014. február 28-án, pénteken (a PhD konzultáció napán) 9 órától Dr. Kovács ános tart előadást "A gránát-csoport ásványai: féldrágakőtől a kristály- lézerig" - ímmel. Helyszín: C/IV. Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

I. éves PhD-hallgatók figyelem!

A februári konzultáció időpontja 2014. február 28. (péntek). Az előadások a C épület Prinz termében lesznek.
11:00-12:30: Dr. Nagyváradi László: A távérzékelés, mint kutatási módszer a földtudományokban
13:30-15:30: Dr. Rudl József: A településföldrajz fontosabb összefüggései

II. éves PhD-hallgatók figyelem!

A februári konzultáció időpontja 2014. február 28.(péntek). Az előadások a C épület Szabó Pál Zoltán teremében lesznek.
11:00-13:30: Dr. Schweitzer Ferenc: Geomorfológia
14:00-15:30: Dr. Erdősi Ferenc: Az európai közlekedés és területfejlesztés
16:00-17:30: Dr. Fábián Szabolcs: Természeti veszélyek

Pintér Ákos nyilvános doktori vitája

Időpont: 2014. február 27. 13:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Pintér Ákos nyilvános doktori vitáára. Az értekezés címe: "A légi közlekedés Új trendjei a Visegrádi Országokban, különös tekintettel a turizmusra.". A disszertáció és a tézis elérhetőa linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem, BTK-TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Hartl Mónika munkahelyi vitája

Időpont: 2014. február 19. 12:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Hartl Mónika munkahelyi vitáára. Az értekezés címe: "HATÁRTALAN DESZTINÁCIÄ‚â€Ĺ› -AZ ISTER- GRANUM EGTC". A tézis elérhetőa linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem PTE-TTK A/513-as terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Geográfus mesterszakos hallgatók figyelem!

A Földrajzi Intézet Tanácsa jóváhagyta az Új tantervhez illeszkedőmegÚjított záróvizsga-tételsorokat, amelyek elérhetők az alábbi linken!

Palotás Klára munkahelyi vitája

Időpont: 2014. február 6. 11:30

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Palotás Klára munkahelyi vitáára. Az értekezés címe: "A szarmata üledékképződés vizsgálata a Budai-hegységben és környékén". A tézis elérhetőa linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem BTK-TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Prinz Gyula díj

A Földrajzi Intézet 1998 óta ítéli oda minden évben legrangosabb kitüntetését, a Prinz Gyula díjat, professzori és ifjÚsági kategóriákban. A díjat ünnepélyes körülmények között dr. Hoppál Péter, Pécs MJV Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke, országgyűlési képviselőadja át 2014. január 31-én. Minden kedves érdeklődőt várunk! Részletes program letölthetőinnen.

Figyelem, diákmunka, szakmai jelleggel!

Diákmunkára (scannelés, digitalizálás) keresek sürgősen lehetőleg földtani érdeklődésű hallgatót. Corel ismerete előny. Jelentkezni dr. Sebe Krisztinánál.

Meghívó

2014. január 29-30.

Az Indiai Köztársaság Nagykövetsége és a PTE Ázsia Központja minden kedves érdeklődőt szeretettel vár a Gandhi halálának évfordulóán sorra kerülő ingyenes kulturális és tudományos programjaira. A részletes program megtekinthetőitt.

Meghívó

Minden kedves érdeklődőt várunk február 5-én 17 órakor Erdősi Ferenc: A közeledőTávol-Kelet ímű könyvének bemutatóára.
Helyszín: Pécsi Művészetek és Irodalom Háza, Breuer Marcell-terem (Pécs, Széchenyi István tér 7-8.)

Kedves Hallgatók!

A Földrajzi Intézet Tanácsa 2014. január 15-i ülésén elfogadta a Földtudományok BSc szak záróvizsga tételeit, valamint a szakdolgozati követelményrendszereket.

Németh Sándor munkahelyi vitája

Időpont: 2014. január 15. 10:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Németh Sándor munkahelyi vitáára. Az értekezés címe: "Bük és Csepreg összehasonlító településföldrajza". A tézis elérhetőa linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem BTK-TTK C/I előadóterem (Kémiai Intézet)
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Figyelem!

2014. január 21-én, kedden A Természettudományi Kar nyílt napot tart a kar alapképzései és az osztatlan tanárképzések iránt érdeklődők részére 11 órától a Szentágothai ános Kutatóközpont (Pécs, IfjÚság Útja 20.) 300-as előadótermében!
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Figyelem!

2013. december 13-án, pénteken (a PhD konzultáció napán) 9 órától Dr. Lenner Tibor tart előadást "Budapest történeti földrajza" - ímmel. Helyszín: C/IV. Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

I. éves PhD-hallgatók figyelem!

A decemberi konzultáció időpontja 2013. december 13. (péntek). Az előadások a C épület Prinz termében lesznek.
11:00-12:30: Dr. Pap Norbert: Tudományos projektek tervezése és finanszírozása
13:30-16:00: Dr. Hajnal Klára: Fenntartható fejlődés

II. éves PhD-hallgatók figyelem!

A decemberi konzultáció időpontja 2013. december 13. (péntek). Az előadások a C épület Szabó Pál Zoltán teremében lesznek.
11:00-13:30: Dr. Szabó Géza: Magyarország tájértékelése és környezetminősítése
14:00-15:30: Dr. Tésits Róbert: Tudományos művek szerkezeti, módszertani és formai követelményei
16:00-17:30: Dr. Fodor István: Környezetvédelem az EU politikáában

Szűcs ános munkahelyi vitája

Időpont: 2013. december 11. 13:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Szűcs ános munkahelyi vitáára. Az értekezés címe: " Településkörnyezet állapotvizsgálata terjedési modell és matematikai statisztikai módszerek alkalmazásával(városi esettanulmány)". A tézis elérhetőa linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem C/IV. épület Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Görcs Noémi Lívia nyilvános doktori vitája

Időpont: 2013. december 12. 11:30

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Görcs Noémi Lívia nyilvános doktori vitáára. Az értekezés címe: "Domborzati és vízrajzi változások az Észak-Mecseki-bányavidéken különös tekintettel az aláfejtés hatásaira". A tézis elérhetőa linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem, BTK-TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Meghívó

Időpont: 2013. december 19.

Az MTA Földtutományok Osztálya, az MTA CSFK Földrajztudományi Kutatóintézete és a Magyar Földrajzi Társaság tudományos emlékülést szervez Pécsi Márton akadémikus születésének 90. évfordulója tiszteletére. Az ülés időpontja 2013. december 19. 10:00 órától, helyszíne az MTA Budaörsi Úti kutatóközpontának konferenciaterme.
A rendezvényen minden kedves érdeklődőt szeretettel látnak!
A részletes program megtekinthetőitt.

Kiss Róbert nyilvános doktori vitája

Időpont: 2013. december 5. 11:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Kiss Róbert nyilvános doktori vitáára. Az értekezés címe: "A golfturizmus rendszere, a nemzetközi és hazai kereslet-kínálat trendjei és területi vetületei". A disszertáció és a tézis elérhetőa linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem, BTK-TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Pósfayné Bakota Éva nyilvános doktori vitája

Időpont: 2013. december 4. 11:30

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Pósfayné Bakota Éva nyilvános doktori vitáára. Az értekezés címe: "A távoktatás, mint innováció a felsőoktatásban". A disszertáció és a tézis elérhetőa linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem, BTK-TTK Vargha Damán Konferenciaterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Figyelem!

2013. november 29-én, pénteken (a PhD konzultáció napán) 9 órától Dr. Polgári Márta tart előadást "Mikrobiális tevékenység és ércképződés. Az ÚrkÚti mangánércesedés" - ímmel. Helyszín: C/IV. Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

I. éves PhD-hallgatók figyelem!

AA novemberi konzultáció időpontja 2013. november 29. (péntek). Az előadások a C épület Prinz termében lesznek.
11:00-12:30: Dr. Trócsányi András: Kulturális földrajz
13:30-15:45: Dr. Wilhelm Zoltán: A társadalmi-gazdasági tér regionális természeti- és környezeti problémái
16:00-18:00: Majdánné Dr. Mohos Mária: Határmenti térségek a Kárpát-medencében

II. éves PhD-hallgatók figyelem!

A novemberi konzultáció időpontja 2013. november 29. (péntek). Az előadások a C épület Szabó Pál Zoltán teremében lesznek.
11:00-13:30: Dr. Schweitzer Ferenc: A földrajztudomány helye, kihívásai a harmadik évezredben
14:00-15:30: Dr. Gyenizse Péter: Számítógépes térképszerkesztés (A/521-es terem!!!)

A tudományos diákköri munkát támogató kiemelkedőtémavezetői és tudományszervezői tevékenységéért az Országos Tudományos Diákköri Tanács a Fizika, Földtudományok és Matematika Szekcióban Dr. Aubert Antalt, Intézetünk igazgatóát Mestertanár Aranyérem kitüntetésben részesítette. A díjat 2013. November 18-án a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében adták át.
A neves kitüntetés alkalmából ezÚton is gratulálunk!

Horváth István nyilvános doktori vitája

Időpont: 2013. november 21. 10:30

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Horváth István nyilvános doktori vitáára. Az értekezés címe: "A táj használata és változása a Pécsi PapnevelőIntézet birtokán 1736-1875". A disszertáció és a tézis elérhetőa linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem, BTK-TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Meghívó

Időpont: 2013. november 19.(kedd) 9:30 óra

A Schweizerischer Seniorenrat (Svájci Idősügyi Tanács) és az Érted és Veled Alapítvány, tisztelettel meghívja "A svájci egészségügyi és nyugellátási rendszer, a svájci idősgondozás" ímű rendezvényére.
Helyszín:Pécsi Tudományegyetem, Dr. Halasy- Nagy József Aula (Pécs, Rákóczi Út 80.)
A részletes program megtekinthetőitt.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Nagy Adrienne munkahelyi vitája

Időpont: 2013. november 14. 10:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Nagy Adrienne munkahelyi vitáára. Az értekezés címe: "A kastélyhasznosítás regionális jellemzői az Észak-Magyarországi Idegenforgalmi Régióban, különös tekintettel a turizmusra". A tézis elérhetőa linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem BTK-TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Eördöghné Miklós Mária nyilvános doktori vitája

Időpont: 2013. november 13. 14:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Eördöghné Miklós Mária nyilvános doktori vitáára. Az értekezés címe: "A lakossági vezetékes vízfogyasztás földrajzi saátosságai Magyarországon". A disszertáció és a tézis elérhetőa linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem, BTK-TTK Vargha Damán Konferenciaterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

GIS day a PTE-n!

2013. november 20. a GIS nemzetközi napja. Idén elsőalkalommal a Pécsi Tudományegyetem is csatlakozik a népszerű rendezvénysorozathoz, amelynek keretében a régió cégeinek meghívott előadói és egyetemünk fiatal kutatói mutaták be a GIS számtalan felhasználási lehetőségét (régészet, földtani modellezés, multikopteres felderítés, vízkészlet-gazdálkodás...). A programra szeretettel várunk minden érdeklődőt - kezdőktől a profikig! Bővebb információ hamarosan!
Facebook esemény: itt.

Figyelem!

2013. október 25-én, pénteken (a PhD konzultáció napán) 9 órától Dr. Pap Norbert tart előadást "A szigetvári Szulejmán Projekt" - ímmel. Helyszín: C/IV. Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

I. éves PhD-hallgatók figyelem!

Az októberi konzultáció időpontja 2013. október 25. (péntek). Az előadások a C épület Prinz termében lesznek. 11:00-12:30: Dr. Budai Tamás: Földtörténeti ciklusok
13:30-15:30: Dr. Nagyváradi László: A magyarországi természetföldrajzi kutatások története

II. éves PhD-hallgatók figyelem!

Az októberi konzultáció időpontja 2013. október 25. (péntek). 11:00-13:30: Dr. Budai Tamás: Földtörténeti ciklusok (C épület, Prinz terem!)
13:30-15:30: Dr. Konrád Gyula: Környezetgeológia (C épület, Szabó Pál Zoltán terem!)

Hegedűs Péter doktori szigorlata

Időpont: 2013. október 16. 11:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Hegedűs Péter doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Talajtan - Dr. Makó András
Általános vízföldrajz - Dr. Lovász György
Térinformatika - Dr. Kovács István Péter
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, E/319-as terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Geoinformatika után érdeklődőhallgatók figyelem!

A PTE Alapítványának támogatásával WebGIS intenzív tanfolyamot szervez Intézetünk ausztriai munkahelyen dolgozó volt hallgatónk vezetésével. Bővebb információ itt!

BSc-s hallgatók figyelem, szakmai gyakorlati lehetőség!

Keresünk három megbízható, preíz hallgatót, alapfokÚ geoinformatikai készségekkel, sürgős digitalizálási feladatra. A feladat elvégzése kiváltja a kötelezőhárom hetes szakmai gyakorlatot. jelentkezni: kizárólag e-mailben Pirisi Gábornál.

Figyelem!

2013. szeptember 27-én, pénteken (a PhD konzultáció napán) 9 órától Rudlné Dr. Bank Klára tart előadást "VálaszÚton a világ energiagazdasága" - ímmel. Helyszín: C/IV. Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

I. éves PhD-hallgatók figyelem!

A szeptemberi konzultáció időpontja 2013. szeptember 27. (péntek). Az előadások a C épület Prinz termében lesznek.
11:00-12:30: Dr. Geresdi István: Matematikai, statisztikai módszerek a geográfiában
13:30 - 15:30: Dr. Trócsányi András: Bevezetés a földrajztudomány rendszerébe; társadalomföldrajzi műhelyek

II. éves PhD-hallgatók figyelem!

A szeptemberi konzultáció időpontja 2013. szeptember 27. (péntek). Az előadások a C épület Szabó Pál Zoltán termében lesznek.
11:00-13:30: Rudlné Dr. Bank Klára: A fenntartható fejlődés az energiagazdaság szemszögéből
14:00-15:30: Dr. Nagyváradi László: A távérzékelés, mint kutatási módszer a földtudományokban

Mitrai Ildikó nyilvinos doktori vitija

Időpont: 2013. szeptember 25. 11:30

A PTE TTK Doktori és Habiliticiós Bizottsig valamint a Földtudominyok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Mitrai Ildikó nyilvinos doktori vitiira. Az értekezés címe: "Baja környéki vizes élőhelyek helyreillítisinak tijökológiai vizsgilata.". A disszertició és a tézis elérhetőa linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudominyegyetem, BTK-TTK Kari Tanicsterem

Pro Universitate Juventutis Díj

Az egyetem rektora Pro Universitate Juventutis Díjat adominyozott Józsa Edininak, a Természettudominyi Kar geogrifus hallgatóinak, kiviló tanulminyi eredményéért, és több tudominyterületen (geomorfológia, geoinformatika) kortirsai közül kimagasló kutatói tevékenységéért, amellyel a XXXI. OTDK-n két szekció elsődíit is kiérdemelte. EzÚton is gratulilunk!

Pécs Viros Tudominyos Díja

Pécs Megyei JogÚ Viros Őnkorminyzata Közgyűlése a kiemelkedőszínvonalon végzett tudominyos tevékenysége elismeréseként intézetünk tanszékvezető, egyetemi docense, dr. Pap Norbert részére Pécs Viros Tudominyos Díit adominyozta. Gratulilunk!

JÚlius végén, augusztus elején zajlott a X. Nemzetközi Földrajzi Olimpia a japin Kyotóban, valamint a XI. National Geographic Földrajzi Viligbajnoksig Oroszorszigban, Szentpéterviron. Az idei év szereplése minden eddiginél sikeresebb volt; az IGU olimpiiin (IGEO) két ezüstérmet szereztek a középiskolis diikok, míg a National Geographic Viligbajnoksigin 11. helyezést értek el. A két versenyben közös, hogy a magyar csapat felkészítések helyszíne - immir hagyominyosan - intézetünk volt.

Kedves leendő PhD hallgatók!

A Földtudományok Doktori Iskola pótfelvételit hirdet nappali és levelező tagozatra jelentkezők, valamint egyéni felkészülők számára. A jelentkezés határideje: 2013. augusztus 30. Kérjük a pályázati anyagokat a Doktori Iskola címére elküldeni (7624 Pécs, Ifjúság útja 6).

Osvát Krisztina doktori szigorlata

Időpont: 2013. július 4. 10:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Osvát Krisztina doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Integrációföldrajz - Dr. Szilágyi István
Ausztrália regionális földrajza - Dr. Szabó Pál
Politikai földrajz - Dr. Békési László
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, A/513-as terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Ovárdics Andrea nyilvános doktori vitája

Időpont: 2013. július 4. 13:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Ovárdics Andrea nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: "A rhinitis allergica légúti allergiás megbetegedés elterjedésének területi különbségei". A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem, BTK-TTK Kari Tanácsterem

Radvánszky Bertalan nyilvános doktori vitája

Időpont: 2013. július 3. 14:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Radvánszky Bertalan nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: "A Felső-Tisza vízgyűjtőjének negyedidőszaki és jövőbeli éghajlatváltozásai és kapcsolata a domborzat fejlődésével". A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem, BTK-TTK Kari Tanácsterem

Tánczos-Szabó László nyilvános doktori vitája

Időpont: 2013. június 27. 14:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Tánczos-Szabó László nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: "Bács-Kiskun megye térszerkezete és a telekárak (Területi különbségek a társadalom értékítéletében)". A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, E/333-es terem

Tarpai József nyilvános doktori vitája

Időpont: 2013. június 26. 14:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Tarpai József nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: "A természeti és társadalmi erőforrások szerepe Kárpátalja turizmusfejlesztésben- és hatása a területfejlesztésre". A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, E/332-es terem

Máté Gábor nyilvános doktori vitája

Időpont: 2013. június 21. 12:30

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Máté Gábor nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: "A Mecsek-vidék tájtörténete. Táj és ember viszonyának változása háromszáz év tükrében". A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, Prinz terem

Balatonyi László doktori szigorlata

Időpont: 2013. június 20. 11:30

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Balatonyi László doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Általános vízföldrajz - Dr. Lovász György
Talajtan - Dr. László Péter
Térinformatika - Dr. habil. Gyenizse Péter
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, Prinz terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Görcs Noémi Lívia munkahelyi vitája

Időpont: 2013. június 19. 11:30

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Görcs Noémi Lívia munkahelyi vitájára. Az értekezés címe: "Aláfejtések következtében kialakuló felszínsüllyedések domborzati és vízrajzi hatásai az észak-mecseki bányavidéken". A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem BTK-TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Katona Zoltán doktori szigorlata

Időpont: 2013. június 12. 11:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Katona Zoltán doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Térinformatika - Dr. habil. Mucsi László
Távérzékelés - Dr. habil. Gyenizse Péter
Térképészet - Dr. Bugya Titusz
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem BTK-TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Szeberényi József munkahelyi vitája

Időpont: 2013. június 12. 13:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Szeberényi József munkahelyi vitájára. Az értekezés címe: "A Délkeleti-Börzsöny és a Visegrádi-szoros kapcsolata geomorfológiai szintek alapján". A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem BTK-TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Törzsök András doktori szigorlata

Időpont: 2013. június 13. 10:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Törzsök András doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
A turizmus nemzetközi földrajza - Dr. Szabó Géza
Magyarország idegenforgalmi földrajza - Dr. Jónás-Berki Mónika
Történeti földrajz - Dr. Bognár Zalán
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, C/IV épület Szabó Pál Zoltán terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Aranyossyné Szegedi Andrea munkahelyi vitája

Időpont: 2013. június 13. 13:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Aranyossyné Szegedi Andrea munkahelyi vitájára. Az értekezés címe: "Az Orosz exlávé, Kalinyingrád oblaszty helyzete a környező országok EU és NATO csatlakozását követően – a turizmus mint kitörési lehetőség". A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem C/V/I-es terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Eördöghné Miklós Mária munkahelyi vitája

Időpont: 2013. június 14. 11:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Eördöghné Miklós Mária munkahelyi vitájára. Az értekezés címe: "Ökológiailag fenntartható vízhasználat. A vízfogyasztás és a földrajzi tér kölcsönhatásai". A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem Prinz terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Kedves végzős BSc-s, MSc-s hallgatók!

A szakdolgozatok és diplomadolgozatok védésének ideje június 3-7. A védések tanszékenkénti bontásban lesznek, a hallgatókat témavezetőjük szerint osztottuk be az adott tanszékre. Időpontok az alábbiak:
Természetföldrajz és Geoinformatika Tanszék:
június 04.
Társadalomföldrajzi és Urbanisztikai Tanszék:
MSc: június 6.
BSc: június 7.
Általános és Alkalmazott Környezetföldrajzi Tanszék:+Földtani Tanszék:
június 5.
Politikai Földrajzi és Területfejlesztési Tanszék:
június 4.
Regionális Földrajzi Tanszék:
június 3.
Turizmus Tanszék:
június 3.
június 6.
További részletek később!

Figyelem!

2013. május 28-án, kedden 12 órától Dr. Gabriela Repaská a Nyitrai Egyetem oktatója tart előadást "Lakóhelyi szuburbanizáció Szlovákiában (Nyitra példáján)" címmel.
Helyszín: C/IV. Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Kővári István doktori szigorlata

Időpont: 2013. május 29. 11:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Kővári István doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Turizmus általános elmélete - Dr. Bujdosó Zoltán
Turisztikai terméktervezés és fejlesztés - Dr. Szabó Géza
Turizmus nemzetközi földrajza - Dr. Gyuricza László

Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, C/IV épület Szabó Pál Zoltán terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Hallgatóink Figyelmébe!

A Földrajzi Intézet könyvtárának folyamatos és zökkenőmentes működtetése érdekében a 2013/14-es tanévben is foglalkoztatni kíván három demonstrátori státuszú hallgatót, akik ellátják a könyvtárosi feladatokat. A három helyből kettő kiadó, elsősorban (a következő tanévben) mesterszakos, makulátlan előéletű hallgatók számára szeptember eleji kezdéssel. A feladat nagyjából heti 8-10 óra elfoglaltságot jelent. Jelentkezni e-mailben május 28-ig lehet a pirisig@gamma.ttk.pte.hu címen.

Figyelem!

2013. május 17-én, pénteken (a PhD konzultáció napján) 9 órától Dr. Gulyás László tart előadást "Állam versus nemzet Köztes-Európában, különös tekintettel a területi kérdésekre" címmel. Helyszín: C/IV. Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

I. éves PhD-hallgatók figyelem!

A májusi konzultáció időpontja 2013. május 17. (péntek). Az előadások a C épület Prinz termében lesznek.
11:00-13:00: Kultúrtájak értékelése- Dr. Lóczy Dénes
14:00-16:00: Regionális földrajzi vizsgálatok módszertana és eszközei – Dr. Aubert Antal

II. éves PhD-hallgatók figyelem!

A májusi konzultáció időpontja 2013. május 17. (péntek). Az előadások a C épület Szabó Pál Zoltán termében lesznek.
11:00-13:15: Népességföldrajzi kutatási irányzatok és nemzetközi műhelyek – Dr. Dövényi Zoltán

Kiss Róbert munkahelyi vitája

Időpont: Időpont: 2013. május 16. 14:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Kiss Róbert munkahelyi vitájára. Az értekezés címe:" A golfturizmus földrajzi környezete". A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: BTK TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Kiss Katalin munkahelyi vitája

Időpont: 2013. május 16. 11:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Kiss Katalin munkahelyi vitájára. Az értekezés címe:" A hazai kis- és középvállalkozások növekedését befolyásoló egyéni és vállalati tényezők". A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: BTK TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Máté Gábor munkahelyi vitája

Időpont: 2013. május 15. 12:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Máté Gábor munkahelyi vitájára. Az értekezés címe:" A Mecsek-vidék tájtörténete. Táj és ember viszonyának változása háromszáz év tükrében". A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: PTE TTK C/IV. Prinz terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Gálné Horváth Ildikó doktori szigorlata

Időpont: 2013. május 2. 13:30

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Gálné Horváth Ildikó doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Magyarország településföldrajza - Dr. Dövényi Zoltán
Magyarország népességföldrajza - Dr. Szónokyné dr. Ancsin Gabriella
Kulturális földrajz - Dr. habil Trócsányi András

Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, C/IV épület Prinz terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Minden idők legsikeresebb szereplése a XXXI. OTDK FiFöMa szekciójában!

2013. április 18. és 20. között versenyeztek legjobb hallgatóink az OTDK keretei között a hazai földrajzi és földtudományi műhelyek más képviselőivel, a helyszínt ezúttal a BME biztosította. Az intézet nevében nagy örömmel számolhatunk be arról, hogy minden idők egyik legjobb szereplését tudhatjuk magunk mögött, három első- és számos egyéb helyezéssel tért haza az összesen 19 fős csapatunk – álljon itt a nevük, hiszen valamennyiükre büszkék vagyunk:
Első díjat nyertek:
- Alpek Balázs Levente (Népességföldrajz és szociálgeográfia, Tésits Róbert)
- Józsa Edina (Geoinformatika, témavezető: Fábián Szabolcs Ákos)
- Józsa Edina és Varga Zsanett párosa (Turizmus I., Gyuricza László)
Második helyezettek lettek:
- Buzsik Krisztina (Turizmus II., Jónás-Berki Mónika, Pirisi Gábor)
- Kiss Kinga (Geoinformatika, Bugya Titusz)
- Konkoly Sándor (Tájföldrajz, Szederkényi Tibor)
- Ledő Tímea (Ăśledék- és szerkezetföldtan, Konrád Gyula, Sebe Krisztina)
- Módos Krisztián (Társadalomföldrajz, Dövényi Zoltán)
- Schmeller Gabriella (Általános meteorológia, Geresdi István)
Különdíjat nyerek:
- Kiss Balázs (Gazdaságföldrajz, Dövényi Zoltán, kiemelt különdíj)
- Köbli Ádám (Turizmus II., Hajnal Klára, kiemelt különdíj)
- Nezdei Csilla (Politikai és történeti földrajz, Majdánné Mohos Mária, a zsűri különdíja)
- Polák Attila (Társadalomföldrajz, Trócsányi András, kiemelt különdíj)
Dicséretben részesült:
- Harangozó Petra (Turizmus II., Aubert Antal, Marton Gergely)
Kiemelt helyezés nélkül végeztek:
- Bálint Dóra (Társadalomföldrajz, Trócsányi András)
- Fazekas Judit (Gazdaságföldrajz, Gálosi-Kovács Bernadett)
- Kránicz Ildikó (Népességföldrajz és szociálgeográfia, Pirisi Gábor)
- Szeidl Klaudia (Turizmus I., Aubert Antal)
- Tóth Gabriella (Környezettudomány és vízminőség, Dezső József)
Mind a versenyzőknek, mind pedig az őket felkészítőknek szívből gratulálunk, és köszönjük, hogy vállalták a megmérettetést és az ezzel járó többletterheket.

Figyelem!

2013. április 19-én, pénteken (a PhD konzultáció napján) 9 órától Dr. Ősi Attila tart előadást "Dinoszauruszok és egyéb őshüllők a Bakonyban: a legújabb kutatási eredmények" címmel. Helyszín: C/IV. Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

I. éves PhD-hallgatók figyelem!

A áprilisi konzultáció időpontja 2013. április 19. (péntek). Az előadások a C épület Prinz termében lesznek.
11:00-13:00 Az idegenforgalmi földrajz természetföldrajzi alapjai - Dr. Gyuricza László

II. éves PhD-hallgatók figyelem!

A áprilisi konzultáció időpontja 2013. április 19. (péntek). Az előadások a C épület Szabó Pál Zoltán termében lesznek.
11:00-13:15 Az európai közlekedés és területfejlesztés – Dr. Erdősi Ferenc
13:45-16:00 Településmenedzsment – Dr. László Mária

Pósfayné Bakota Éva munkahelyi vitája

Időpont: 2013. április 18. 14:30

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Pósfayné Bakota Éva munkahelyi vitájára. Az értekezés címe:"A távoktatás mint innováció – magyarországi elterjedése a hálózat alakulásának földrajzi jellemzői". A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: PTE TTK-BTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Ladányi Éva doktori szigorlata

Időpont: 2013. április 18. 9:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Ladányi Éva doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Politikai földrajz - Dr. Békési László
Vallásföldrajz - Dr. habil. M. Császár Zsuzsa
Katonaföldrajz - Dr. Szánki László
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, A/513-as terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Patyiné Stiblo Mária doktori szigorlata

Időpont: 2013. április 9. 12:30

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Patyiné Stiblo Mária doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Magyarország idegenforgalmi földrajza - Dr. Csapó János
Magyarország településföldrajza - Dr. habil. Rudl József
Turizmus általános elmélete - Dr. Darabos Ferenc
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, C/IV épület Szabó Pál Zoltán terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Végzős Hallgatók Figyelem!

Módosultak a záróvizsga tételek! További részletek itt.

Figyelem!

2013. március 22-én, pénteken (a PhD konzultáció napján) 9 órától Dr. Molnár Gábor tart előadást "Bevezetés az Andok térség társadalomföldrajzába II. - Ecuador" címmel. Helyszín: C/IV. Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

I. éves PhD-hallgatók figyelem!

A márciusi konzultáció időpontja 2013. március 22. (péntek). Az előadások a C épület Prinz termében lesznek.
11:00-13:00 Tematikus térképészet a természetföldrajzban- Dr. Lovász György
14:00-16:00 Az oktatásföldrajz helye a geográfiában és vizsgálati módszerei- Dr. M. Császár Zsuzsa
16:00-18:00 Kulturális földrajz– Dr. Trócsányi András

II. éves PhD-hallgatók figyelem!

A márciusi konzultáció időpontja 2013. március 22. (péntek). Az előadások a C épület Szabó Pál Zoltán termében lesznek.
11:00-13:15 Geomorfológia– Dr. Schweitzer Ferenc
13:45-16:00 Környezetgeológia– Dr. Konrád Gyula
16.15-18.30 Környezetvédelem az EU politikájában– Dr. Fodor István

A Mandulavirágzási Tudományos Napok nemzetközi tudományos konferenciasorozata 2013. február 25. - március 1. között kerül megrendezésre a PTE Dr. Halasy-Nagy József Aulában (Pécs, Rákóczi út 80.) Az előadásokon a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött... »

Mátrai Ildikó munkahelyi vitája

Időpont: 2013. február 21. 10:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Mátrai Ildikó munkahelyi vitájára. Az értekezés címe:"Baja környéki vizes élőhelyek helyreállításának tájökológiai vizsgálata". A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: PTE TTK-BTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

II. éves PhD-hallgatók figyelem!

A februári konzultáció időpontja 2013. február 22. (péntek). Az előadások a C épület Szabó Pál Zoltán termében lesznek.
13:45-16:00 Természeti veszélyek - Dr. Fábián Szabolcs
16:15-18:30 Politikai és közigazgatási földrajz - Dr. Pap Norbert

I. éves PhD-hallgatók figyelem!

A februári konzultáció időpontja 2013. február 22. (péntek). Az előadások a C épület Prinz termében lesznek.
14:00-16:00 A településföldrajz fontosabb összefüggései - Dr. Rudl József
16:00-18:00 A nemzetközi regionális integrációk és a világgazdaság térszerkezete - Dr. Pirisi Gábor

Patocskai Mária munkahelyi vitája

Időpont: 2013. február 14. 11:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Patocskai Mária munkahelyi vitájára. Az értekezés címe:"Karbon-lábnyom és környezettudatosság vizsgálatok Baja és környékén". A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, Prinz terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A 21. Turisztikai Évadnyitó Fogadás és Díjátadó Gála keretében idén is elismeréseket adtak át a turizmus területén az előző évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereknek. A Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság Turizmus Szakosztályának döntése nyomán a 2012. év idegenforgalmi oktatója díjat Aubert Antal egyetemi docensnek, a TTK Földrajzi Intézet igazgatójának ítélték oda. Az elismerést február 1-jén a Kongresszusi Központban a turizmus területet is felügyelő Csizmadia Norbert gazdaságtervezésért felelős államtitkár úr adta át, aki egyébként korábban karunk hallgatója volt.

Meghívó!

Minden kedves érdeklődőt várunk Őexcellenciája Gauri Shankar Gupta indiai Nagykövet Ăšr 2013. február 8-i, 15:00 órakor kezdődő előadására, melynek címe: Környezet és fejlődés (Development and Environment). Az előadást követően lehetőség nyílik kérdéseket feltenni. Zárógondolatok: Müller Péter írótól. Az előadás helyszíne: PTE TTK-BTK Kari Tanácsterem (Ifjúság útja 6.) Nagykövet Ăšr előadásán összefoglaló tolmácsolás lesz angolról magyarra.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Prinz Gyula díj

A Földrajzi Intézet 1998 óta ítéli oda minden évben legrangosabb kitüntetését, a Prinz Gyula díjat, professzori és ifjúsági kategóriákban. Az Intézeti Tanács döntése alapján a 2012. év kitüntetettjei dr. Becsei József, professor emeritus, valamint Németh Ádám tudományos segédmunkatárs voltak. A díjat ünnepélyes körülmények között dr. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere adta át, 2013. január 31-én. Az ünnepség a botanikus kertben, a Prinz-szobor megkoszorúzásával, valamint a kitüntetettek beszédével zárult.

Horváth István munkahelyi vitája

Időpont: 2013. január 31. 13:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Horváth István munkahelyi vitájára. Az értekezés címe:" A táj használata és változásai a Pécsi Papnevelő Intézet uradalmában korabeli térképek alapján (1736-1875)". A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem BTK-TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Matesz Krisztina nyilvános doktori vitája

Időpont: 2013. január 24. 13:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Matesz Krisztina nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: "A "meseföldrajz" mint egy lehetséges út a földrajz módszertanának megújítására". A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, BTK-TTK Kari Tanácsterem

Pintér Ákos munkahelyi vitája

Időpont: 2013. január 16. 12:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Őt Pintér Ákos munkahelyi vitájára. Az értekezés címe:"A légi személyközlekedés új trendjeinek vizsgálata a Visegrádi országokban, különös tekintettel, a turizmussal kapcsolatos összefüggésekre". A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, C/IV. Prinz terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

További hírek... »

Pintér Ákos munkahelyi vitája

Időpont: 2013. január 16. 12:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Pintér Ákos munkahelyi vitájára. Az értekezés címe:„A légi személyközlekedés új trendjeinek vizsgálata a Visegrádi országokban, különös tekintettel, a turizmussal kapcsolatos összefüggésekre”. A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, C/IV. Prinz terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Radvánszky Bertalan munkahelyi vitája

Időpont: 2012. december 13. 11:30

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Radvánszky Bertalan munkahelyi vitájára. Az értekezés címe:„A Felső-Tisza vízgyűjtőjének domborzatfejlődése az éghajlat változásának tükrében”. A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, BTK-TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Gonda Tibor nyilvános doktori vitája

Időpont: 2012. december 12. 11:30

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Gonda Tibor nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: „A turizmus térségi szerveződésének új formája: a turisztikai klaszterek”. A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, BTK-TTK Kari Tanácsterem

Tarpai József munkahelyi vitája

Időpont: 2012. december 12. 14:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Tarpai József munkahelyi vitájára. Az értekezés címe:„A természeti és társadalmi erőforrások szerepe Kárpátalja turizmusfejlesztésben- és hatása a területfejlesztésre”. A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, BTK-TTK Kari Tanácsterem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Kerese Tibor nyilvános doktori vitája

Időpont: 2012. december 13. 14:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Kerese Tibor nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: „Somogy megye településrendszerének fejlődése demográfiai és térszerkezeti aspektusból”. A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, BTK-TTK Kari Tanácsterem

Marton Gergely doktori szigorlata

Időpont: 2012. december 6. 13:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Marton Gergely doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Magyarország idegenforgalmi földrajza - Dr. Bujdosó Zoltán
Magyarország környezetvédelme - Dr. habil. Wilhelm Zoltán
Magyarország terület- és településfejlesztése - Dr. László Mária
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, C/IV épület Szabó Pál Zoltán terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

II. éves PhD-hallgatók figyelem!

A novemberi konzultáció időpontja 2012. november 30. (péntek).
11:00-13:15 A földrajztudomány helye, kihívásai a harmadik évezredben. Természetföldrajzi műhelyek Magyarországon – Dr. Schweitzer Ferenc (C/IV Szabó Pál Zoltán terem)
13:45-16:00 Számítógépes térképszerkesztés – Dr. Gyenizse Péter (A/511-es terem)
16.15-18.30 Tudományos művek szerkezeti, módszertani és formai követelményei – Dr. Tésits Róbert (A/513-as terem)

I. éves PhD-hallgatók figyelem!

Az novemberi konzultáció időpontja 2012. november 30. (péntek).
11:00-13:00 A magyarországi természetföldrajzi kutatások története - Dr. Nagyváradi László (C/IV Prinz terem)
14:00-16:00 A társadalmi-gazdasági tér regionális természeti- és környezeti problémái - Dr. Wilhelm Zoltán (C/V/I-es terem)
16:00-18:00 Határmenti térségek a Kárpát-medencében – Dr. Majdánné Mohos Mária (C/V/I-es terem)

Figyelem!

2012. november 30-án, pénteken (a PhD konzultáció napján) 9 órától Dr. Kovács János, a PTE TTK Földtani Tanszékének adjunktusa tart előadást "Kontinensvándorlás - Lemeztektonika - Centenárium" címmel. Helyszín: C/IV. Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Kitanics Máté doktori szigorlata

Időpont: 2012. november 29. 12:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Kitanics Máté doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Magyarország etnikai földrajza - Dr. Tóth József
Magyarország történeti földrajza - Dr. habil Kókai Sándor
Magyarország népességföldrajza - Dr. Majdánné Mohos Mária
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, C/IV épület Prinz terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Nagy Miklós Mihály doktori szigorlata

Időpont: 2012. november 29. 13:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Nagy Miklós Mihály doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Magyarország történeti földrajza - Dr. habil Kókai Sándor
Politikai földrajz - Dr. habil. Pap Norbert
A földrajztudomány története - Dr. Szabó József
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, C/IV épület Prinz terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Baranyai Olga nyilvános doktori vitája

Időpont: 2012. november 28. 11:30

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Baranyai Olga nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: „A változó Őrség fejlesztésének természeti és társadalmi alapjai”. A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, BTK-TTK Kari Tanácsterem

Meghívó

2012. november 15–16-án immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a pécsi Magyar Politikai Földrajzi Konferencia, Kulturális sokszínűség, kisebbségek geopolitikája alcímmel. A helyszín ezúttal a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont (7622 Pécs, Universitas u. 2./A.) a részletes program megtekinthető itt.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Figyelem !

A Földrajzi Intézet régi honlapja az alábbi linken érhető el.

Meghívó

2012. november 15-én 11:00 órakor kerül sor Dr. Konrád Gyula habilitációs előadásaira a BTK-TTK Kari Tanácsteremben.
A tantermi előadás címe: A földtani térkép négy dimenziója
A tudományos előadás címe: A Bodai Agyagkő szerkezeti helyzete, litológiája és fáciese. Környezetföldtani megközelítés.
A habilitációs tézisek letölthetők itt.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sándor Dénes nyilvános doktori vitája

2012. november 14. 11:30

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Sándor Dénes nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: „A gasztronómia szerepe Magyarország idegenforgalmi földrajzában”. A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, C/IV Prinz terem

Tánczos-Szabó László munkahelyi vitája

Időpont: 2012. 2012. november 8. 14:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Tánczos-Szabó László munkahelyi vitájára. Az értekezés címe:„ Bács-Kiskun megye térszerkezete és a telekárak (Területi különbségek a társadalom értékítéletében)”. A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, C/V/I
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

II. éves PhD-hallgatók figyelem!

Az októberi konzultáció időpontja 2012. október 26. (péntek). Az előadások a C épület Szabó Pál Zoltán termében lesznek.
11:00-13:15 Regionális földrajzi vizsgálatok módszertana - Dr. Aubert Antal
13:45-16:00 Magyarország tájértékelése és környezetminősítése - Dr. Szabó Géza

I. éves PhD-hallgatók figyelem!

Az októberi konzultáció időpontja 2012. október 26. (péntek). Az előadások a C épület Prinz termében lesznek.
11:00-13:00 Fenntartható fejlődés - Dr. Hajnal Klára
14:00-16:00 A történelem réteglapokon: a földtörténeti idő - Dr. Budai Tamás

Figyelem!

2012. október 26-án, pénteken (a PhD konzultáció napján) 9 órától Dr. Becsei József, az SZTE TTIK Gazdaság- és Társadalomföldrajzi Tanszékének professzor emeritusa tart előadást "Sajátos települési formák Magyarországon " címmel. Helyszín: C/IV. Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Meghívó

2012. október 25-én 12:00 órakor kerül sor Dr. M. Császár Zsuzsanna habilitációs előadásaira a BTK-TTK Kari Tanácsteremben.
A tantermi előadás címe: A felsőoktatás szerepe a humántőke képzésben, térbeli struktúrája.
Magyarországon A tudományos előadás címe: A kisebbségi oktatás területi sajátosságai a Nyugat-Balkánon
A habilitációs tézisek letölthetők itt.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Mérei András doktori szigorlata

Időpont: 2012. október 25. 11:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Mérei András doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Etnikai földrajz - Dr. Tátrai Patrik
Szociálgeográfia - Dr. Dövényi Zoltán
Politikai földrajz - Dr. habil. Gulyás László
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, C/IV épület Prinz terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Háry Szabolcs doktori szigorlata

Időpont: 2012. október 18. 13:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Háry Szabolcs doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Politikai földrajz - Dr. Reményi Péter
Történeti földrajz - Dr. Dövényi Zoltán
Katonaföldrajz - Dr. Kobolka István
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, C/IV épület Szabó Pál Zoltán terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Ovárdics Andrea munkahelyi vitája

Időpont: 2012. október 17. 14:00

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Ovárdics Andrea munkahelyi vitájára. Az értekezés címe:„A rhinitis allergica légúti allergiás megbetegedés elterjedésének területi különbségei ”. A tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, C/IV Prinz terem
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Figyelem!

2012. szeptember 28-án, pénteken (a PhD konzultáció napján) 9 órától Dr. Bugya Titusz, a PTE TTK Földrajzi Intézetének adjunktusa tart előadást "A földrajz és egyéb tudományok" címmel. Helyszín: C/IV. Prinz terem.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Meghívó!

2012. szeptember 26. 16:00h

A Magyar Földrajzi Társaság Dél-Dunántúli Osztálya minden érdeklődőt szeretettel vár Dr. Jörg Maier: „Neue Strategien für und in ländlichen Räumen - Verbindung von Theorie und Praxis” című előadására.
Helyszín: PTE TTK C. épület IV. emelet, Prinz-terem (Pécs, Ifjúság u. 6.)

Elismerés

Intézetünk munkatársa, a Földtani Tanszék adjunktusa dr. Sebe Krisztina elnyerte az MTA Földtudományok Osztálya által adományozott rangos Szádeczky-Kardoss Elemér díjat. A díjazott tanulmány a "Geomorphology" hasábjain jelent meg, és ezen a linken megtekinthető. Krisztina sikeréhez ez úton is gratulálunk, és további hasonló eredményeket kívánunk!

I. éves PhD-hallgatók figyelem!

A szeptemberi konzultáció időpontja 2012. szeptember 28. (péntek). Az előadások a C épület Prinz termében lesznek.
11:00-13:00 Bevezetés a földrajztudomány rendszerébe; társadalomföldrajzi műhelyek - Dr. Tóth József
13:00-15:00 Matematikai, statisztikai módszerek a geográfiában - Dr. Geresdi István
15:00-17:00 Tudományos projektek tervezése és finanszírozása – Dr. Pap Norbert

II. éves PhD-hallgatók figyelem!

A szeptemberi konzultáció időpontja 2012. szeptember 28. (péntek). Az előadások a C épület Szabó Pál Zoltán termében lesznek.
11:00-13:15 Fenntartható fejlődés az energiagazdaság szemszögéből - Dr. Bank Klára
13:45-16:00 A politika és a tudomány kapcsolata - Dr. Tóth József

Balassa Bettina nyilvános doktori vitája

2012. szeptember 19. 14:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Balassa Bettina nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: „Időléptékes térképezés gyakorlati alkalmazásai”. A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, C/IV Prinz terem

Kedves leendő PhD hallgatók!

A Földtudományok Doktori Iskola pótfelvételit hirdet. A jelentkezés határideje: 2012. szeptember 10. Kérjük a pályázati anyagokat a Doktori Iskola címére elküldeni.

Figyelem !

A Földrajzi Intézet régi honlapja az alábbi linken érhető el.

2012 nyári ügyelet

07.09. – 07.13. Ginzer Mónika
07.16. – 07.20. Szeremlei Györgyné
07.23. – 07.27. György-Dávid Anita
07.30. – 08.04. Mánfai György
08.06. – 08. 07. Szeremlei Györgyné
08.08. – 08.09. Kovács Gábor
08. 11. Mánfai György
08.13. – 08.17. Kovács Gábor
08.21. – 08.22. György-Dávid Anita
08.23. – 08.24. Ginzer Mónika

Varga Anita nyilvános doktori vitája

2012. június 27. 9:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Varga Anita nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: „Dunaújváros kulturális infrastruktúrájának térbeli megjelenése és területi különbségeinek összefüggései”. A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, C/IV Prinz terem

Matesz Krisztina doktori szigorlata

Időpont: 2012. június 27. 12:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Matesz Krisztina doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
A földrajztudomány szakmódszertana - Dr. M. Császár Zsuzsa
Magyarország népességföldrajza - Ekéné dr. Zamárdi Ilona
Turizmus általános elmélete - Dr. habil. Aubert Antal
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, E/333-as terem

Szalai Gábor doktori szigorlata

Időpont: 2012. június 28. 11:30

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Szalai Gábor doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Magyarország népességföldrajza - Dr. Majdánné Mohos Mária
Politikai földrajz - Dr. habil. Gulyás László
Magyarország történeti földrajza - Dr. Csüllög Gábor
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, E/333-as terem

Izsák Tibor nyilvános doktori vitája

2012. június 28. 14:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Izsák Tibor nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: „A katasztrofális árvizek természeti és antropogén tényezőinek vizsgálata Kárpátalján”. A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, E/333-as terem

Kedves Jelentkezők!

Ezúton értesítünk minden kedves felvételizőt, hogy a Pécsi Földtudományok Doktori Iskola idei PhD felvételi elbeszélgetése július 4-én (szerdán) 10:00-kor kezdődik a PTE TTK E/501-es irodában (Dövényi Zoltán Professzor Úr irodája). Megkérjük a nappali tagozatos képzésre jelentkezőket a pontos megjelenésre, ugyanis első körben ők kerülnek sorra, utánuk következnek a levelező képzésre jelentkezők.

Németh Ádám doktori szigorlata

Időpont: 2012. június 21. 11:30

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Németh Ádám doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Etnikai földrajz - Dr. Reményi Péter
Európa társadalomföldrajza - Dr. Csapó János
Történeti földrajz - Dr. Lagzi Gábor
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, C/IV Prinz terem

Kerese Tibor munkahelyi vitája

2012. június 20. 12:30

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Kerese Tibor munkahelyi vitájára. Az értekezés címe:„A társadalmi-gazdasági tér differenciálódásának vizsgálata a Balaton és a Dráva között - Somogy megye településrendszerének fejlődési trendjei”. A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, C/IV Prinz terem

Zachar Zalán doktori szigorlata

Időpont: 2012. június 20. 11:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Zachar Zalán doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Globális világproblémák - Dr. Hajnal Klára
Magyarország környezetvédelme - Dr. Varjú Viktor
Magyarország természetvédelme - Dr. Gálosi Kovács Bernadett
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, C/IV Prinz terem

Hartl Mónika doktori szigorlata

Időpont: 2012. június 14. 11:30

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Hartl Mónika doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Magyarország idegenforgalmi földrajza - Dr. Csapó János
Turisztikai terméktervezés és fejlesztés - Dr. Raffay Zoltán
Turizmus általános elmélete - Dr. Bujdosó Zoltán
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, C/IV Szabó Pál Zoltán terem

Kedves Kollégák, Hallgatók, Érdeklődők!

A Földrajzi Könyvtár június 28-ig korlátozott nyitvatartással, minden hétköznap 10 és 14 óra között várja a látogatókat.

Kedves MSc Hallgatók !

A diplomamunkák védése 2012. június 14-én 8 órakor kezdődik. Arra kérünk mindenkit, hogy legkésőbb 7.45-kor jelenjen meg a számára kijelölt teremben, hogy a ppt-k feltöltése időben megtörténhessen. A védésre vonatkozó minden információ megtalálható az alábbi táblázatokban.

Bártfai Endre doktori szigorlata

2012. június 6. (szerda) 11:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Bártfai Endre doktori szigorlatára.
Tárgyak és kérdezők:
Magyarország idegenforgalmi földrajza - Dr. Hanusz Árpád
Magyarország kulturális földrajza - Dr. Tóth József
Turizmus általános elmélete - Dr. Jónás-Berki Mónika
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, C/IV Prinz terem

Kedves BSc Hallgatók !

Az egyes tanszékek védési bizottságaira és a hallgatók sorrendjére vonatkozó minden információ megtalálható az alábbi táblázatokban. Arra kérünk mindenkit, hogy legkésőbb negyed órával a kezdés előtt jelenjen meg a számára kijelölt teremben, hogy a ppt-k feltöltése időben megtörténhessen.

Balassa Bettina munkahelyi vitája

2012. május 30. 12:30

A PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Balassa Bettina munkahelyi vitájára. Az értekezés címe:„Idő-térben való térképezés gyakorlati alkalmazásának vizsgálata tömegtérképek készítésében „Pécs óra térkép” példáján”. A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, C/IV Prinz terem

Varga György nyilvános doktori vitája

2012. május 23. 12:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottság valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Varga György nyilvános doktori vitájára. Az értekezés címe: „Az eolikus por mennyiségének változásai a Kárpát-medencében a pliocéntől napjainkig, a globális folyamatok tükrében”. A disszertáció és a tézis elérhető a linkre kattintva.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK, C/IV Prinz terem

Tisztelt (nappali) PhD hallgatók, tisztelt (nappali BSc, MSc) Hallgatók!

A 2012/2013-as tanévre a CEEPUS mobilitás keretein belül két ösztöndíjat és 2 főnek 2 hetes nyári egyetemi mobilitást hirdetek meg az alábbi helyekre:
1 hónap: Eperjes
3 hónap: Graz
Nyári egyetem: Eperjes (Szlovákia)

További részletekért katt ide.

Meghívó!

2012. május 19-én (a PhD konzultáció napján) pénteken 9 órától Dr. Dövényi Zoltán, a PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola vezetője tart előadást „Prinz Gyula: Portré és pályakép” címmel. Helyszín: PTE TTK C/IV, Prinz-terem.

I. éves PhD-hallgatók figyelem!

A májusi PhD konzultáció időpontja 2012. május 18. A konzultációs óra a C/IV, Prinz-teremben lesz.
11:00-13:15: Tematikus térképészet a természetföldrajzban – Dr. Lovász György

II. éves PhD-hallgatók figyelem!

A májusi PhD konzultáció időpontja 2012. május 18. A konzultációs órák a C/IV, Szabó Pál Zoltán-teremben lesznek.
11:00-13:00: Népességföldrajzi kutatási irányzatok és nemzetközi műhelyek – Dr. Dövényi Zoltán
14:00-16:00: Természeti veszélyek – Dr. Fábián Szabolcs
16:00-18:00: Az európai közlekedés és területfejlesztés – Dr. Erdősi Ferenc

Kedves hallgatók!

Földtani Tanszék egyedülálló nyári gyakorlati lehetőséget biztosít a MÁFI-val együttműködve, a Pécs-somogyi fúrómag-raktárban. Szállás korlátozott számban elérhető, minden egyéb részletről Konrád Gyula tanszékvezető ad felvilágosítást. Ez úton is szeretnénk emlékeztetni mindenkit arra, hogy a három hetes egyéni szakmai gyakorlat teljesítése is feltétele a diploma megszerzésének.

MSc-hallgatóknak!

Felkerült a honlapra az "Útmutató a diplomamunka készítéséhez Geográfus mesterszakos hallgatók számára" című dokumentum. Letölthető a hallgatók menüpont alatt...

Eördöghné Miklós Mária doktori szigorlata

2012. május 10. 11:00

A PTE TTK Doktori és Habilitációs Bizottsága valamint a Földtudományok Doktori Iskola tisztelettel meghívja Önt Eördöghné Miklós Mária doktori szigorlatára.
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem TTK A/513.