Különleges lelőhely a Mecsekben

2018. szeptember 3., 19:48

A Földrajzi és Földtudományi Intézet Földtani és Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa, dr. Bujtor László vezeti azt a kutatócsoportot, amely különleges lelőhelyet tárt fel a Mecsekben.A PTE és az ausztriai Leobeni Montanuniversität együttműködésében, az Osztrák-Magyar Akció Alapítvány támogatásával, a két egyetem hallgatói és kutatói sikeres terepmunkával új földtani szelvényeket tártak fel és gyűjtöttek be Pécsvárad környékén 2018. júliusában. Az öt szelvény felső-jura és alsó-kréta korú üledékes kőzeteket és gazdag ősmaradványokat tár fel, melyek 1874 óta (Böckh János akadémikus 1880. április havi akadémiai székfoglaló előadásából) ismertek, de tudományos igényű feldolgozásuk, taxonómiai ismertetésük és publikálásuk azóta sem történt meg. Az izgalmas és eredeti ősmaradvány-anyagot Bujtor László projektvezető irányításával és hallgatók bevonásával dolgozzák fel az osztrák és magyar kutatók.
Az anyag feldolgozásával új, Magyarországról eddig ismeretlen ammonitesz-fajok leírása várható, mely pontosabb rétegtani tagolást, és az egykor a Tethys-óceánhoz tartozó Mecsek-hegység mezozoos fejlődéstörténetéről, ősföldrajzi helyzetéről ad pontosabb képet és részletesebb információkat.
A kutatás lezárultával számos eredeti publikáció várható, melyet a vezető nyugat-európai, angol nyelvű szakfolyóiratokban terveznek közreadni. A legszebb példányokat és a kiemelkedő eredményeket dr. Gábriel Róbert dékán úr támogatásával és engedélyével a kutatócsapat a TTK aulájában felállítandó tárlóban fogja bemutatni 2019 folyamán.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben