Földtani és Meteorológiai Tanszék

Tanszékvezető: Dr. habil. Kovács János

A Földtani és Meteorológia Tanszék elődjét, a Földtani Tanszéket Tóth József rektor meghívására Szederkényi Tibor alapította 1999-ben. Alapképzésben a földtudományi, a földrajz, a környezettan BSc, mesterképzésben a geográfus, a környezettudományi és a vegyész MSc hallgatóknak oktatjuk a geológia és a meteorológia témakörébe tartozó tárgyakat. Terepgyakorlatokon a Mecsekben és a Villányi-hegységben mutatjuk be a földtani jelenségeket, az érdeklődőbb hallgatóknak külföldi tanulmányutakat is szervezünk. Részt veszünk a Földtudományok Doktori Iskola képzési programjában, hallgatóinak témavezetésében.


A bányászat háttérbe kerülésével a régióban megszűntek a korábbi neves kutatóközpontok, ezért az alapkutatásban és a gyakorlati kérdések megoldásában egyaránt szerepet vállalunk. A tanszék geológus oktatóinak fő kutatási területe a permotriász rétegtan, a negyedidőszak fejlődéstörténete és gerinces paleontológiája, a tektonika–morfotektonika, valamint a hidrotermás ásványtan és teleptan. Közreműködünk a nagy aktivitású radioaktív hulladékok elhelyezésére folytatott alkalmazott földtani kutatásban.

A meteorológia területén a fő kutatási területünk a felhőkben lejátszódó csapadékképződési folyamatok számítógépes modellezése, az időjárás előrejelzésére használatos numerikus modellek fejlesztése.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben