Képzéseink

Új prospektusunk


A Földrajzi és Földtudományi Intézet a gazdája a PTE TTK-n folyó képzések közül a Földrajz BSc, Földtudományi BSc és Környezettudományi BSc alap-, a Geográfus MSc és a Környezettudományi MSc mesterképzéseknek, valamint az osztatlan földrajz szakos tanári képzésnek. A Földrajz BSc és a Földtudományi BSc képzéseink a magyar mellett angol nyelven is folynak. Ezen kívül doktori (PhD) képzési lehetőséget is kínálunk a földtudományok területén, mind nappali (állami ösztöndíjas), mind pedig levelező (költségtérítéses) formában. Képzéseink mindegyike többféle specializációt kínál, aminek köszönhetően a lehetőségek széles választékát tudjuk kínálni a minket választó hallgatóknak. Aki beiratkozik valamely alapképzésünkre, az nem csak a munkaerőpiacon jól alkalmazható tudáshoz és az ország egyik legnagyobb egyetemének elismert diplomájához juthat hozzá, hanem számos lehetőség nyílik meg számára a különböző mesterképzések felé. Ezek közül a legfontosabbakat próbáljuk megjeleníteni az alábbi ábrán.
Földrajz alapképzésünkön jelenleg négy specializáció közül választhatnak a hallgatók. Bármelyik elvégzése jogosít a geográfus mesterszakon való továbbhaladásra, de némelyik egyéb lehetőségeket is rejt. A táj- és környezetföldrajz specializáción végzettek közül sokan választják a TTK környezettudomány mesterképzését. A terület- és településfejlesztőket a településmérnöki, a turizmuson végzetteket a turizmusmenedzsment szakon is szívesen látják. Mindezek mellett sok, más mesterképzés is elfogadja a földrajzot bementi szakként (bár bizonyos ismeretkörök utólagos teljesítését előírhatják), mi csak a leggyakoribb kapcsolódásokat tüntettük fel. A földtudományi szakon a geológus, valamint az országban jelenleg csak nálunk induló térképészet és geoinformatika specializáció között választhatnak a szakon tanuló hallgatók. A földtudomány BSc képzés sikeres befejezését követőn a PTE-n a geográfus MSc szakra, valamint más egyetemek geológus mesterképzésére jelentkezhetnek továbbtanulni. A földrajz, valamint a földtudomány BSc szakokon angol nyelvű képzés is folyik. A magyar nyelvű képzésre felvett hallgatók önkéntes jelleggel, akár csak egy-egy kurzust is hallgathatnak angol nyelven. 2013 őszén indultak el az új rendszerű, osztatlan, kétszakos tanárképzések, amelyek közül jelenleg a földrajzot hirdetjük meg, különböző szakpárokban (ld. az ábrát és a részletesebb leírást). Ez általános, illetve középiskolai tanári verzióban végezhető el, 4+1, illetve 5+1 év alatt. Rövid ciklusú tanárképzéseinken (levelező formában) azok szerezhetnek földrajz tanári szakképesítést, akik korábban főiskolai, vagy nem tanári, egyetemi szintű diplomát szereztek.
A többciklusú képzés harmadik szintjén a PTE Földtudományok Doktori Iskola nyújt lehetőséget a továbbhaladásra. Nappali és levelező tagozatos képzésre elsősorban geográfusokat és a földtudományok különböző területén diplomát szerzetteket, másodsorban a saját szakterületük földrajzi jellegű, térrel kapcsolatos problémáiban elmélyedni kívánó kutatójelölteket várjuk.
A PTE Természettudományi Kar tehetséggondozó programja Szabadfi Krisztina nevét viseli. E program része az ún. Tálentum ösztöndíj, amely a BSc, illetve MSc képzések első félévére felvett hallgatók számára nyújt anyagi forrást. Az első féléves hallgatók – bázisfélév híján – nem kapnak tanulmányi ösztöndíjat, mely az anyagi lehetőségeik átmeneti beszűkülését eredményezheti. Erre tekintettel a Kar minden tanévkezdéskor Tálentum ösztöndíj pályázatot ír ki azzal a céllal, hogy a tanulmányaikat megkezdő tehetséges hallgatók már az első félévben is részesülhessenek ösztöndíjban. Alapképzés esetében a középiskolai tanulmányi versenyeken kiemelkedően szereplőket, míg a mesterképzésre felvettek közül az alapképzésben már átlag felett teljesítőket díjazzuk ösztöndíjjal.


További, részletesebb információkat az egyes képzéseinkről itt találsz:

  • Alapképzések (BSc)
  • Mesterképzések (MSc)
  • Tanári mesterképzések (MA, MEd)
  • Doktori képzés (PhD)
  • Geoinformatikai szakasszisztens képzés

  • Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
    Bővebb információk »

    Rendben